Frank Sinatra má portrét na americké poštovní známce

Hoboken (New Jersey, USA)/Praha - Světák Frank s modrýma očima, boss showbyznysu, miláček žen, tak nazývali Franka Sinatru, který zemřel v dvaaosmdesáti letech 14. května 1998. Držitel mnoha cen Grammy a podle mnohých nejlepší americký interpret všech dob patří se svými swingovými písněmi určenými pro široké publikum k jednomu ze symbolů Ameriky.

Francis Albert Sinatra, narozený 12. prosince 1915, vedl život bonvivána. Přátelil se s prezidenty, ale i s mnohem horšími typy. Pil jako duha a vystřídal stovky milenek. Byl ale skutečný profesionál, vždy perfektně připravený na vystoupení, nahrávání nebo filmové natáčení. Není špatných Sinatrových desek a že jich je přes sto. Mezi jeho největší hity patří skladby New York, New York, Strangers In The Night, či My Way.

Na filmovém plátně mu největší slávu přinesl film Odtud až na věčnost, který v roce 1953 natočil režisér Fred Zinnemann. Za něj získal Oscara za vedlejší roli. Po jeho úmrtí mu do hrobu dali láhev whisky Jack Daniel's, krabičku cigaret Camel, zapalovač Zippo a hrst deseticentových mincí.

Americký poštovní úřad vydal k výročí 42centovou známku se zpěvákovým portrétem. Je to doklad toho, že Frank Sinatra stále zůstává jedním ze symbolů USA. „Důvodem je, že on prosadil hudební styl swing, který až do nástupu rock´n´rollu v 50. letech udával tón světové moderní populární hudbě,“ říká hudební publicista Jiří Černý.

„Jeho kariéra byla tak trochu 'sinusoidovitá', vrcholila za války. Pak měl obrovský sestup dolů, z čehož se dostal díky filmové roli v Odtud až na věčnost. Já si myslím, že on se udržoval především prací, nikdy nespoléhal na to, co má za sebou a kolik má peněz, zpíval a pracoval až do svých 82 let,“ uzavírá Jiří Černý.