„Drobná chyba“ zaměnila kopie za Warholovy originály

Hluboká nad Vltavou - Výstava děl Andyho Warhola na Hluboké není plná originálů, jak ještě před vernisáží avizovali její organizátoři z Alšovy jihočeské galerie. Čtyřicet vystavovaných děl vzniklo až po autorově smrti. Galerie to přiznala a zveřejnila teprve po několika dnech. Pochybení ale odmítá.

„Je to matení veřejnosti. Renomovaná galerie musí na první pohled jasně označit, že jde o reprint Warholova díla. Pokud jsou na výstavě originály, musí být tyto reprinty od nich zřetelně oddělené,“ uvedl historik umění a bývalý ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze Tomáš Vlček.

Alšova jihočeská galerie uznala, že po třech dnech od zahájení výstavy vyměnila popisky u některých sérií. Chtěla tím prý zabránit spekulacím. „Je to uměle vyvolaný problém. Už od počátku bylo sděleno, že se jedná o sítotisky edice Sunday B. Morning, což je v právním pohledu dostačující, nicméně my jsme se přesto rozhodli a během několika dnů tyto popisky rozšířili a doplnili. Drobná chyba, která zůstala na internetové prezentaci výstavy, je již také napravena a vše je v naprostém pořádku,“ prohlásil ředitel galerie Aleš Seifert.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Mezi originály například nepatří vystavované kompletní série Marilyn Monroe, Mao Ce-tung, Flowers a Campbellovy polévky. Jde o edici s názvem Sunday B. Morning, což jsou sítotiskové kopie vyrobené podle Warholových originálů.

Vystavovaná série je ale podle odborníků limitovanou, legální edicí, která se objevuje na výstavách po celém světě. Jen hodnota jednotlivých grafik je až o sto tisíc dolarů menší oproti originálu. Výstava ale není prodejní. Několik opravdových rarit přesto expozice nabízí. Třeba Warholovy autoportréty nebo sbírku slavných vinylových obalů.