Co je vidět z kupole? Nahlédněte do Národního muzea před Dnem otevřených dveří

Práce na rekonstrukci historické budovy Národního muzea jsou hotové z osmdesáti procent, ujistil ředitel této instituce Michal Lukeš. Co je opraveného a co je nového, se bude moci přesvědčit i veřejnost – muzeum naplánovalo na sobotu 19. května den otevřených dveří.

Opravy jsou nejrozsáhlejší rekonstrukcí budovy z devatenáctého století, kterou mají proměnit do podoby muzea jednadvacátého století. Zastřešena už jsou například obě nádvoří mezi prostorami, o něž se instituce po otevření rozroste. Dokončují se montáže technologií, fasáda, montují se restaurovaná rozměrná okna a podlahy. Ze čtyř pětin jsou také hotovy všechny restaurátorské práce.

Podle Lukeše v Národním muzeu nebude platit, že při dnu otevřených dveří lze vidět prostory, které jsou jinak veřejnosti nepřístupné. Opravená budova se otevře návštěvníkům prý z devadesáti devíti procent. „Zpřístupňujeme i místa, kde byly původně depozitáře nebo kanceláře,“ poznamenal ředitel.  

Nově se například lidé dostanou do prosklené kupole, kde je plánována prohlídková plocha. Během sobotních otevřených dveří úpravy v této z části ale ještě z bezpečnostních důvodů neuvidí, nahlédnout do budoucí vyhlídkové věže ale mohou v následujícím videu díky kamerám ČT:

Jak bude vypadat vyhlídka z kupole muzea? (zdroj: ČT24)

Pantheon je zavřený od roku 2011, pracuje se v něm tři roky. Původní vysoutěžená cena ve výši 1,64 miliardy se navýšila zhruba o 102 miliony za vícepráce. „Způsobilo je především složitější geologické podloží při budování podzemních částí, archeologický nález, odstraňování azbestu a korkolitu či požadavky památkářů,“ vysvětlil Lukeš.

Rekonstruovaná budova bude uvedena do zkušebního provozu 28. října u příležitosti 100. výročí Československa. Kromě Česko-Slovenské výstavy, která se sem přesune z Bratislavy, uvidí první návštěvy výstavu k dvousetletému výročí založení Národního muzea a výstavu o historické budově samotné.