Broadway přitahuje Hollywood: Bloom jako Romeo, Hanks jako Klikař

New York – Romeo a Julie jako hra rasového kontrastu mezi bělochy a černochy? Přesně tak pojalo Broadwayské divadlo Shakespearův nejslavnější kousek. Představení, které má mít premiéru letos v září, bude vévodit hollywoodská hvězda Orlando Bloom a jeho kolegyně Condola Rashadová. Aktuálně Broadway ale láká na jiné hvězdné jméno - divadelní debut tu má čerstvě za sebou Tom Hanks.

Reportáž Petra Kořínka o premiéře Toma Hankse (zdroj: ČT24)

Na Hankse můžete na Broadwayi zajít ve hře Nory Ephronové, která loni zemřela na leukémii. S Hanksem ji pojilo přátelství a také dva filmy - Láska přes internet a Samotář v Seattlu. K oběma napsala scenář i je režírovala. Už po jejich vzniku prý slavného herce přesvědčovala, aby přijal i divadelní roli.

„Musím se přiznat, že jsem se do té hry pustil, protože jsem chtěl být znovu s Norou. Bohužel se musím spokojit s náhražkou. Mám k dispozici jen její esenci, nikoli ji samotnou,“ nechal se slyšet Hanks. Ephronové inscenace Klikař rozkrývá špinavé praktiky newyorské policie. Hanks v ní ztvárnil sloupkaře Mikea McAlaryho, který psal v osmdesátých letech o skandálech mužů zákona.

Orlando Bloom jako Romeo bojuje s rasovými předsudky

Není na Broadwayi jediným slavným debutantem - poprvé se publiku brzy představí také Orlando Bloom - v roli Romea. V nastudování režiséra Davida Leveauxe budou rod Kapuletů hrát herci tmavé pleti, rod Monteků naproti tomu zase herci s bílou pletí. Rasová rozdílnost ale jinak bude zasazena do klasického kontextu příběhu milenců z Verony. 

„Poslední věc, kterou chceme udělat, je vytvořit nějakou pompézní, klasickou verzi Romea a Julie,“ uvedl Leveaux. Tento režisér byl již pětkrát nominován na prestižní divadelní cenu Tony. „Dám pryč všechny ty tapety a krbové římsy, všechny ty pompézní věci, které spojujeme s velkými představeními Shakespeara,“ těší se. 

Režisér přesto nehodlal využít rasového odlišení účelově. Nápad k němu přišel náhodně. „Nechtěl jsem vytvářet nějaký koncepční rámec,“ poznamenal. „Když večer sedíte v řadě E některého broadwayského divadla, tak buď věříte, že ti dva lidé se milují, anebo ta hra nefunguje.“ 

Mimo jmenované ústřední dvojice diváci ve hře uvidí také Jayne Houdyshellovou, která má na kontě dvě nominace na cenu Tony a bude hrát chůvu. Role hlavy rodu Kapuletů se zhostí Joe Morton, jenž je známý z řady filmů a seriálů. 

Broadwayské Rodgers Theatre plánuje předpremiéry už v srpnu, oficiální premiéra je však stanovena na 19. září.