Audioknihy prožívají pozoruhodný comeback

Praha – Nahrávky s dramatizacemi a četbou prožívají pozoruhodný comeback. Úspěch mají zejména u těch, kdo jen stěží hledají čas a klid na klasickou četbu. Z nejoblíbenějších audioknih se dokonce sestavují pravidelné žebříčky popularity. Nejde sice o vyloženou novinku, ale podobně jako trh s hudbou dobývá formát mp3. K jeho oblibě přispívají i chytré telefony. Díky nim mohou lidé „číst“ své oblíbené autory kdykoli a kdekoli.

„Chápal jsem, proč byl ten obrovský boom ve Spojených státech nebo velkých zemích, kde lidé cestují dlouhou dobu do práce. Místo rádií, která je postupně omrzela, protože hudební složka se neustále opakuje, se rozhodli “číst„. Zakoupením audioknihy, kterou v autě vložili do přehrávače, mohli využít čas na věc, ke které by se jinak nedostali. Je to hospodaření s časem. Pokud jezdíte do práce pravidelně hodinu a půl tam a zpět, má to smysl,“ popsal rozhlasový režisér Aleš Vrzák. Část českých posluchačů se podle Vrzáka rekrutuje z posluchačů Českého rozhlasu, kde jsou jednotlivé knihy načítány po dlouhá léta.

Audioknihy jsou nabízeny v různé kvalitě. Může jít o pouhý text, převedený do zvukové podoby, nebo o rozhlasovou práci s více herci, dramatizací a podobně. „Pokud se jedná o text s jedním hlasem, kde je jen slovo a hudba, výsledek může vzniknout rychle, je to otázka dní. Jedná-li se o velkou dramatizaci, je tam například přes 50 herců a různá prostředí, je vznik otázkou měsíců,“ přiblížil Vrzák.

Vrzák: Audioknihy umožňují hospodařit s časem (zdroj: ČT24)

Aleš Vrzák, rozhlasový režisér: 

„Díky audioknize dostaneme danou interpretaci textu rovnou do ucha. Na druhou stranu, ten kdo výhradně bude preferovat osobní zážitek a osobní rozvoj fantazie, asi navždycky zůstane u knihy, a dokonce bych řekl, že asi zůstane i u knihy papírové.“

V současné době je podle Vrzáka nejoblíbenější severská detektivka, „takže Jo Nesbo, Lars Kepler a další. Ale velmi populárním se stane i Bohumil Hrabal,“ myslí si Vrzák.

Knihy do uší ale zdaleka nejsou novinkou poslední doby. Tradici u nás měly už před revolucí. Jen místo mp3 formátu nebo CD jsme tehdy poslouchali gramofonové desky a později magnetofonové kazety - nabídka audioknih k nahlédnutí zde a stáhnout k tomu potřebné mobilní aplikace lze zde.

Audioknihy vydávané Českým rozhlasem jsou k dispozici zde a zdarma ve čtenářském deníku Českého rozhlasu zde.