Ahoj, tady počítač. - Tady taky počítač. Pokecáme?

Praha - Co stane, když se dva počítače začnou bavit o lidech? Jaký myšlenkový svět vznikne, mohli zjistit diváci představení newyorské multimediální umělkyně Annie Dorsen v pražském Divadle Archa. Neúčinkovali v něm lidé, ale jen dva počítačové programy.

Hello Hi There (Ahoj, ty tam) je totiž dialogem mezi dvěma speciálně vyvinutými chatboty - programy, které dokáží simulovat inteligentní konverzaci s člověkem. Název vznikl z anglického chat, tedy rozhovor, a zkráceného výrazu pro robota. Chabot pochopitelně sám nemyslí, ale vzbuzuje ten dojem - je snahou jeho tvůrců, aby dokázal plynule a smysluplně reagovat na to, co člověk říkal, jako by tématu konverzace skutečně rozuměl.

K čemu je taková věcička dobrá, říkáte si. Lidé mluví na své květiny, dávají jména autům, ale vést konverzaci s počítačem zní přinejmenším zvláštně. Podle Jiřího Žáka z Masarykovy univerzity, který o chatbotech psal bakalářskou práci, ale své využití mají - třeba jako virtuální asistenti ve firmách nebo doma jako průvodce internetovým nakupováním. 

Annie Dorsen chatboty využila v divadle. V představení hrají tyto počítačové programy - „žena“ a „muž“ - každý večer naživo nový text, jako by šlo o improvizaci. K představení Hello Hi There se Dorsen inspirovala televizní debatou ze 70. let mezi filozofem Michelem Foucaultem a lingvistou a aktivistou Noamem Chomským.

Premiéru měla „počítačová hra“ na festivalu v Grazu, hrála se také v Oslu, Bergenu či Berlíně. V Praze byla uvedena sice bez reprízy, ale v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu, jehož program nabízí i jiný „kulturní adrenalin“ až do 3. listopadu.