Změna v agenturním zaměstnávání může přinést více práce na černo

Lepší dohled nad pracovními agenturami a v podnicích víc kmenových zaměstnanců - změny příslušných zákonů chystá ministerstvo práce a sociálních věcí. Firmy ale upozorňují, že jim úpravy svážou ruce a nebudou moci tolik nabírat.

Méně agenturních pracovníků? (zdroj: ČT24)

Během krize odešlo od strojů brněnské firmy Nová Mosilana, která vyrábí tkaniny, tři sta lidí. A zakázky získává textilka stále jen dva měsíce předem. Naučila se tak používat agenturní pracovníky. Ve firmě jich pracuje asi stovka, tedy deset procent. Agentury sem dodávají většinou méně kvalifikované profese, ale i některé tkadleny a přadleny. „Jsou schopni dodat zaměstnance podle našich potřeb řádově v podobě několika dnů,“ říká předseda představenstva společnosti Nová Mosilana Pavel Zezula.

Většina agenturních pracovníků tady zůstane několik měsíců. V případě většího počtu zakázek, které se sejdou ve stejný čas, ale firma potřebuje i krátkodobou výpomoc na jeden nebo dva týdny. Chystané změny pravidel firma tak nevítá. Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) jsou ale nutné. Agenturní pracovníci mají totiž v praxi často horší podmínky než běžní zaměstnanci. Nedosáhnou třeba na nepeněžní benefity, dovolenou a mohou kdykoliv o práci přijít. „Agenturní zaměstnávání by svou povahou mělo být jen dočasné,“ říká ředitel odboru trhu práce při MPSV Jiří Vaňásek.

  • Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je však toto zaměstnávání zneužíváno. „Největší problém nastal v době krize, kdy mnohé firmy přešly na systém, že nikoho nepřijímají do stálého pracovního poměru,“ upozorňuje.

Podniky už tedy nově nemají mít možnost řetězit smlouvy na dobu určitou víc než třikrát za sebou během tří let. A to ani v případě brigádníků, kteří chodí byť jen jednou za čas na týden. A další plánovaná změna, agenturních pracovníků nemají mít firmy víc než 15 procent.

Pracovní agentura
Zdroj: ČT24

„Zaměstnavatelé se budou uchylovat k jiným prostředkům, k práci na černo, k zaměstnávání na takzvaný švarcsystém,“ míní však právní expertka Hospodářské komory ČR Markéta Schormová. Kvóty by mohly být problémem třeba pro kolínskou automobilku TPCA, která v minulých letech po agenturách sahala, když chtěla rozšiřovat výrobu. Během posledních měsíců tu propustili 500 lidí, a to právě těch agenturních. „Pokud bychom znovu nabírali agenturní pracovníky, patnáct procent by pro nás mohl být problém,“ souhlasí mluvčí TPCA Marek Hovorka.

Ministerstvo připouští, že kvóty v zákoně být nakonec nemusejí. A neprosazují je už ani odbory. Ty by místo toho chtěly o nabírání agenturních pracovníků ve firmách spolurozhodovat. To ale zase odmítají zaměstnavatelé.