Základní potraviny se pro Egypťany stávají luxusním zbožím

Káhira – Egypťané si nemohou pořídit základní potraviny. Jejich ceny totiž rostou tak rychle, že si je lidé nemohou dovolit. Egyptu proto hrozí nepokoje. Za vším stojí především raketový růst cen komodit na světových trzích v důsledku ničivých přírodních katastrof. Sucho v Rusku, povodně v Číně a zotavování se z hospodářské krize - podle analytiků hlavní příčiny, které ženou ceny potravin vzhůru. Egypťané si proto začínají pečlivě vybírat, jestli si koupí zeleninu, cukr nebo maso.

Egyptská vláda zatím dotuje chleba tak, aby se nestal pro Egypťany luxusním zbožím jako jiné potraviny běžné spotřeby. Cena obilí je však na třicetiletém maximu a nikdo neví, jak dlouho si bude moci vláda dovolit udržet cenu chleba nízko. „Musím kupovat jen to, co nutně potřebuji - kilo okurek nebo rajčat. Kilo tohoto masa stojí 70 liber, kuřecího dvacet dva. Kilo shnilých rajčat pět liber, zatímco dobrých 6 liber, takže jíme okurky a sýr,“ popisuje svoji situaci Egypťanka Mervat.

Maso stojí dvojnásobek, Egypťané jedí zeleninu

Egypťané si nemohou dovolit maso ani ovoce (zdroj: ČT24)

Loni přišlo kilo rajčat na libru. Ceny masa se od jara vyšplhaly na dvojnásobek. Většina obyvatel si ho tak nemůže dovolit. Podle OSN přežívá pětina Egypťanů s jedním dolarem na den. Mají tedy k dispozici necelých 6 liber a koupit si mohou například kilo rajčat. „Děláme, co můžeme. Vařím na dva až tři dny dopředu. Jsem v důchodu a můj manžel taky, nemůžeme nic dělat. Utrácím sto liber za zeleninu a nemohu koupit žádné ovoce,“ stěžuje si Egypťanka Afaff.

řezník Kamel Rehan

„Obchodní komora nedělá nic, lidé jsou chudí. Je velmi těžké prodat kilo za 60 nebo 70 liber v chudé oblasti, je to drahé. Současná situace pochopitelně ovlivňuje i nás obchodníky.“

S podobnými problémy se nepotýká jen Egypt. Nedávné zdražení chleba téměř o třetinu vyvolalo nepokoje v jihoafrickém Mosambiku. Při střetech zemřelo dokonce sedm lidí.

O neúrodě už se mluví i na mezinárodní úrovni

Drahé potraviny znepokojily i mezivládní výbor Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství. Ten se nedávno mimořádně sešel v Římě a vyzval rozvojové vlády, aby se soustředily na růst zemědělské produkce. Rozhodnutí svolat konferenci přišlo po prohlášení ruského premiéra Vladimira Putina o prodloužení zákazu na vývoz pšenice ze země.

Neúroda letos postihla i Českou republiku. Základních obilovin bude letos méně. Stále nám však přebývá a budeme i letos vyvážet. Horší je to však s kvalitou. Na vyšších cenách obilí tak nebudou vydělávat zdaleka všichni zemědělci. Růst cen však jistě postihne spotřebitele. Ceny pečiva budou však mnohem výrazněji ovlivněny cenami energií a předpokládaným růstem DPH, tvrdí agrární analytik Petr Havel.