Zájezdů se prodá stejně jako loni, v oblibě jsou slevy

Podle odhadů cestovních kanceláří by se letos mohlo prodat zhruba stejně zájezdů jako v loňském roce, tedy přes dva miliony dvě stě tisíc. Jistá změna je ale přece jen patrná. Lidé častěji sahají po zlevněných zájezdech. Oproti roku 2014 jich kanceláře evidují o 15 procent více. Nejoblíbenějšími destinacemi Čechů stále zůstává Chorvatsko, Řecko a Slovensko.

Mnohem více se letos zájezdy prodávaly přes slevové servery. „Lidé objevili kouzlo ne tak obvyklých dovolenkových zemí na Balkáně. Prodali jsme několik tisíc zájezdů do Albánie, Černé Hory a Bosny a Hercegoviny,“ říká Marie Chytilová ze Slevomat.cz.

Jak vyplývá z mezinárodního průzkumu GfK, každý pátý Čech chce letos za dovolenou oproti loňsku ušetřit. Každá druhá domácnost pak po cestování za hranice netouží vůbec a letní dny tráví doma nebo na chalupě. V tuzemsku během léta nejčastěji míříme do Krkonoš nebo na Lipno. Trendu trávit dovolenou doma navíc pomáhá abnormálně suché a teplé léto ve střední Evropě.

Klienti uspějí zhruba s polovinou reklamací

Prázdniny jsou v polovině a cestovním kancelářím se začínají kupit také stížnosti či reklamace. Nejčastěji si lidé stěžují na to, že dostali jiný hotel, než si objednali. Podobných reklamací řeší cestovní kanceláře každý rok desítky, hlavně u zájezdů na poslední chvíli.
Od doby, kdy platí nový občanský zákoník, který práva klientů cestovních kanceláří upravuje, se počet podobných stížností asi o deset procent zvýšil. „Lidé mnohem pečlivěji studovali to, na co mají právo, a tím pádem se zvýšil počet reklamací. Obecně se dá říct, že tak polovina reklamací je úspěšná,“ zmínil mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Cestovní kancelář
Zdroj: ČTK

Při cestě kamkoliv za hranice by se lidé měli připojistit. Výhodné je to při jakémkoliv úrazu anebo v případě, že je na dovolené například nutné navštívit lékaře. V ceně cestovního pojištění bývají i asistenční služby. Bez pojištění by se totiž náklady mohly lehce vyšplhat i ke statisícům. Cena pojistky přitom může začínat už na devíti korunách za den. Na internetu se dá najít vhodné pojištění na různých srovnávačích.

Pojišťovny pak nejčastěji řeší události jako vykloubené kotníky, odřeniny anebo pohmožděniny. K lékaři pak v zahraničí chodí Češi hlavně v případě potíží s trávením, s angínou anebo zánětem dýchacích cest.

Trendy i trable letošních dovolených (zdroj: ČT24)

Než lidé odjedou na dovolenou, měli by si na stránkách ministerstva zahraničí prověřit stát, kam se chystají jet. Ty varují před cestami do států, kde hrozí vysoké nebezpečí teroristických útoků, únosů anebo ozbrojených konfliktů. Z oblíbených destinací přibylo na seznam letos kromě Egypta i Tunisko.

Zájem o něj právě kvůli teroristickému útoku v letovisku Sousse letos naprosto propadl. V některých cestovních agenturách i o víc než 90 %. Místo Tuniska tak Češi jezdí do Španělska nebo Turecka. Stále velmi oblíbené zůstává Řecko – a to i přes finanční krizi, kterou země zažívá.