Zadlužení Česka místo dalšího poklesu opět vzrostlo. Každý dluží v průměru 159 tisíc

Předloni se česká vláda mohla pyšnit prvním poklesem státního dluhu za čtrnáct let, v roce 2015 se to už nepodařilo zopakovat. Zadlužení země vzrostlo o více než devět miliard korun. Ministerstvo financí zdůvodňuje horší bilanci snahou prodat více státních dluhopisů.

Loni se státní dluh vrátil k dlouhodobému trendu a narostl na hodnotu 1,673 bilionu korun. Od roku 2006 se více než zdvojnásobil. Na každého Čecha teď hypoteticky připadá dluh zhruba 159 tisíc korun.

Ministerstvo financí zdůvodnilo nárůst tím, že chtělo využít aktuální příznivé podmínky na finančních trzích v podobě záporných výnosů státních dluhopisů. „Nevyužít stavu, kdy jsou věřitelé ochotni platit za to, že státu půjčují, by bylo chybou,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zároveň přiblížil, že dodatečný příjem státního rozpočtu z prodeje dluhopisů se záporným výnosem představoval 413,7 milionu korun.

Vývoj státního dluhu
Zdroj: ČT24

Úřad také upozorňuje, že díky ekonomickému růstu došlo k poklesu podílu státního dluhu na HDP o 1,8 procentního bodu na úroveň 37,2 procenta. „Úroveň zadlužení v poměru k HDP je v České republice příznivá i v rámci mezinárodního srovnání. Během letošního roku se pohybovala na méně než poloviční úrovni v porovnání s průměrnou úrovní jak v eurozóně, tak i v celé Evropské unii,“ okomentoval hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Ministerstvo vydalo dluhopisy za 180 miliard korun

Záporné výnosy u řady státních dluhopisů jsou podle odborníků způsobeny intervencemi České národní banky. Ta totiž kupuje eura a prodává koruny. Tím vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři kupují právě třeba české státní dluhopisy.

Ministerstvo loni vydalo na domácím trhu střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 180,4 miliardy korun. Zároveň ministerstvo splatilo dluhopisy za 113 miliard korun a dluhopis za 300 milionů eur (8,1 miliardy korun). Česko loni nevydalo žádné emise dluhopisů na zahraničních trzích a nevyužilo ani půjčky od Evropské investiční banky. Celkové splátky úvěrů EIB loni ovšem činily 2,5 miliardy korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.