Vládní pravidla pro předdůchody dostala zelenou

Praha – Poslanci podpořili vládní předlohu stanovující pravidla pro vyplácení takzvaných předdůchodů. Lidé by je mohli čerpat podle novely o doplňkovém penzijním spoření od ledna. Norma míří k posouzení do rozpočtového výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová také na žádost poslanců ODS svolala na páteční odpoledne mimořádnou schůzi, kde poslanci projednají návrh zákona umožňující zavést reformní druhý důchodový pilíř od příštího roku.

Vláda předlohou podle ministra financí Miroslava Kalouska vychází vstříc požadavkům sociálních partnerů v souvislosti se zvyšováním věku pro odchod do řádného důchodu. „Je to jeden z mála bodů, na kterém se plně shodla tripartita,“ uvedl Kalousek. Předdůchody podle něho mohou pomoci vyřešit tíživou situaci lidí, kteří před blížícím se odchodem do důchodu přijdou o práci.

Lidem, kteří se rozhodnou odejít do důchodu dřív s využitím předdůchodu, bude podle předlohy zdravotní pojištění platit stát. Nebudou mít také snížený starobní důchod. Žádost budou moct zájemci podat nejdříve pět let před nárokem na odchod do starobního důchodu, k tomu budou muset mít naspořeno v doplňkovém spořicím systému.  

Jednou z podmínek získání předdůchodu bude jeho minimální výše - nejméně 30 procent průměrné mzdy měsíčně. Nyní to odpovídá zhruba 8 000 korun. Na předdůchod by lidem podle návrhu měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření. Žadatelé ale budou moct využít i jiné úspory. Návrh počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné. Opozice už ohlásila, že bude usilovat o částečné změny předlohy. Podle Miroslava Opálky (KSČM) by měly být předdůchody povinné u těžkých profesí. 

O druhém důchodovém pilíři bude řeč na páteční mimořádné schůzi

Jde v podstatě o technické dokončení reformy penzí, která už byla schválena. Návrh zákona souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Kvůli odkladu zavedení jednoho inkasního místa by bez dnes podpořeného návrhu neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného.

Předloha o pojistném na důchodové spoření zavádí zejména individualizaci, tedy hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Nahradí stav, kdy zaměstnavatel podává hlášení za všechny zaměstnance souhrnně.   

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši odpovídající dvou procentním bodům ze svého. Spoření bude dobrovolné.