Víc, než se odhadovalo. Česká ekonomika vzrostla o 2,5 procenta

Praha - České ekonomice se za první čtvrtletí dařilo lépe, než se očekávalo. Meziročně vzrostla o dvě a půl procenta. Jde o nejlepší výsledek za poslední tři roky. Jak vyplývá ze zpřesněného odhadu statistického úřadu, k růstu HDP přispěl hlavně vývoz a dovoz zboží. Čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Proti předchozímu čtvrtletí HDP vzrostl o 0,4 procenta, meziročně stoupl o 2,5 procenta, což bylo nejvíc za poslední tři roky. Zlepšení o půl procentního bodu v meziročním srovnání proti květnovému prvnímu odhadu ČSÚ přičítá zvýšení výnosů nepřímých daní a zpřesnění odhadu hrubé přidané hodnoty.

Jan Bureš, hlavní ekonom ERA: „Čísla vypdají velice optimisticky a ukazují, že to oživení, kterým česká ekonomika prochází, je relativně solidní a stojí na poměrně silných základech.“

V polovině května přitom statistici uváděli meziroční nárůst o dvě procenta a stagnaci ekonomiky. Ta byla způsobena relativně vysokým inkasem spotřební daně z konce loňského roku, kdy se obchodníci předzásobili tabákovými výrobky.

PREMIÉR SESTAVUJE TÝM, KTERÝ MU POMŮŽE S EKONOMIKOU

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) dává dohromady poradní tým expertů, kteří mají přijít s nápady na podporu tuzemské ekonomiky. Bude se jmenovat Rada vlády pro udržitelný rozvoj. Má fungovat podobně jako sbor poradců NERV (Národní ekonomická rada vlády), který vznikl za vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Někteří bývalí členové už dostali pozvánku. Radit s Evropskou unií a penězi chce nadále Petr Zahradník. Poradce pro oblast trhu práce Daniel Münich zatím váhá. A garant protikorupční agendy Pavel Kohout účast v novém týmu jednoznačně odmítl. Neúčast předpokládá i Vladimír Bezděk, který radil s důchodovou reformou, a Tomáš Sedláček, někdejší vládní expert na veřejné finance.

Český hrubý domácí produkt je podle Českého statistického úřadu už jen 0,3 procenta pod úrovní ze třetího čtvrtletí 2011, po kterém ekonomika sklouzla opakovaně do recese. „V aktuálním čtvrtletí přitom těžila z rostoucí zahraniční i domácí poptávky a také z velice nízké srovnávací základny, neboť loňské první čtvrtletí bylo z hlediska ekonomického výkonu nejslabší za poslední čtyři roky,“ uvedl ČSÚ.

K celkovému růstu ekonomiky výrazně přispěl zahraniční obchod. Vývoz a dovoz zboží byly meziročně vyšší o víc než desetinu a proti předchozímu čtvrtletí o téměř pět procent. Přebytek zahraničního obchodu se zbožím a službami meziročně vzrostl o skoro 47 procent.

Dařilo se také stavebnictví díky teplému počasí, zemědělství, obchodu a službám. „Pozitivním rysem je fakt, že oživení je založeno na širokých základech. Meziroční růst povzbudily všechny hlavní složky poptávky, tedy soukromá i vládní spotřeba, investice a export,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Nárůst zaznamenal automobilobý průmysl a vývozy

Z krize se vzpamatoval i automobilový průmysl. „Je to obecně dáno tím, že ožívá automobilový trh v Evropě a čeští vývozci na tom zvyšujícím se trhu navíc získávají tradiční podíl,“ konstatoval Bureš. Prodej osobních aut v Česku od ledna do konce května meziročně vzrostl o 14 procent na 75 887 vozů.

„Částečně můžeme vidět jednorázový pozitivní efekt intervencí,“ podotkl Bureš. S tím souhlasí i ekonom Pavel Drahostký ze Saxo Bank. „Naplňují se kroky, které podnikla ČNB na konci loňského roku. Oslabení koruny výrazně pomohlo exportérům,“ dodal. Vytváří se podle něj i stabilní prostředí pro měnovou ekonomiku. Zlepšení situace by mělo přispět i k uklidnění na trhu práce.

Slovenská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 2,4 procenta z 1,5 procenta v posledním loňském kvartálu. Statistický úřad tak potvrdil svůj dřívější odhad.

Německé hospodářství v prvních třech měsících roku zdvojnásobilo mezičtvrtletní růst na 0,8 procenta a meziroční růst na 2,5 procenta. Dosáhlo tak nejrychlejšího tempa růstu za poslední tři roky.

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí zpomalila růst na 0,2 procenta z tempa 0,3 procenta v předešlém čtvrtletí. Její hrubý domácí produkt v meziročním srovnání naopak zrychlil růst na 0,9 procenta z půlprocentního tempa na konci loňského roku.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 1,4 procenta, stejným tempem se zvýšily ve vládním sektoru. „Výdaje domácností se zvýšily o 1,5 procenta při nižším zájmu o předměty dlouhodobé spotřeby a potraviny a naopak rostoucích útratách za bydlení, služby, obuv a odívání,“ uvedl ČSÚ. Ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím výdaje na konečnou spotřebu stouply o 1,3 procenta.

Stabilní růst by měl vydržet do konce roku

ČSÚ tak podle analytika Home Credit Michala Kozuba potvrdil oživení české ekonomiky. „Ta udělala jasnou tečku za krizí. Letošní rok by tak měl být z ekonomického hlediska úspěšný. Ekonomika nemá v sobě zásadní brzdu, která by ji měla srazit zpět do krize,“ uvedl. V dalším průběhu roku sice ekonomové čekají pomalejší růst, měl by ale být stabilní. „Pokud nás nezasáhne nějaká nepředvídatelná katastrofa, tak si myslím, že česká ekonomika skončí v roce 2014 poměrně solidním růstem okolo dvou procent,“ konstatoval Bureš.