Víc než dvě třetiny Čechů se bojí, že přijdou o místo

Praha - O svou práci se bojí téměř 70 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC. Počet nových pracovních míst navíc ve srovnání s loňskem klesl o deset procent. Výjimkou je obor strojírenství, kde počet pracovních nabídek poptávku výrazně překračuje. Absolventi oborů jako obráběč kovů, mechanik nebo seřizovač se tak podle odborníků o práci bát nemusejí.

U technických zaměření firmy hlásí nedostatek lidí

Studenti mají často pocit, že zaměstnání jako obráběč nebo soustružník jsou určitým způsobem podřadná a fyzicky náročná. Raději si proto vybírají atraktivnější obory. „Je velmi obtížné motivovat k této práci mladé lidi. Nechtějí být CNC operátory, protože mají utkvělou představu, že je to špinavá práce,“ řekl Alain Reynvoet, vrchní ředitel Haas AE.

Právě práce operátorů a programátorů CNC strojů je ale čím dál tím žádanější, a to pro absolventy technických škol přináší řadu výhod – od stoprocentní jistoty, že najdou práci, až po výši nástupního platu, který se často pohybuje až mezi 30 a 40 tisíci korun.

Vysokoškolská přednáška
Zdroj: ČT24

Školy se snaží čím dál častěji spolupracovat přímo s firmami. Jednou z nich je pražská Střední průmyslová škola Na Třebešíně. Ta teď ve spolupráci s americkou firmou Haas otevřela nové HTEC centrum, které studentům kromě práce přímo na CNC strojích umožní i přístup k nejnovějším technologiím, materiálům a spolupráci se zahraničím.

Absolventi technických škol jsou pro firmy často nepoužitelní, výuka přímo na CNC strojích by tak měla dobu zaučování výrazně snížit. Zvláštní přínos pak má výuka na CNC strojích i pro samotnou školu – kromě vlastních studentů může školit i zaměstnance firem, jež se stroji pracují, ale nemají dostatečně kvalifikovaný personál. Do rozpočtu školy tak mohou přibýt tisíce korun.

Reportáž Anny Chudobové (zdroj: ČT24)