V Zimbabwe se budou muset vzdát majetku další investoři

Harare/Praha – Zimbabwe budou muset opustit další zahraniční investoři. Prezident Robert Mugabe chce totiž uzákonit převod rozhodujícího podílu v těžařských společnostech na lid. 25 procent má získat vláda. Mugabeho krok bude mít podle odborníků destruktivní vliv na již tak špatnou ekonomickou situaci země.

V Zimbabwe působí významné nadnárodní společnosti. Těmi nejznámějšími z nich jsou Rio Tinto nebo Impala Platinum, která patří mezi přední těžaře platiny. V rukou zahraničních investorů je nyní 10 z 22 velkých zimbabwských těžebních firem. Podle nového zákona musí převést padesátiprocentní podíl do rukou domácích podniků.

„Za zimbabwského vlastníka je tím zákonem vnímán jen černoch, nikoli běloch, a současně takový, který se správně osvědčil v osvobozeneckém boji, tedy ne člen opozice,“ dodává k problematice omezování volného podnikání v Zimbabwe bývalý český velvyslanec v zemi Jaroslav Olša.

Podobnou strategii jako u těžařských společností použil Mugabe již v minulosti. V roce 2000 začal stejným způsobem vyhánět z farem jejich původní majitele. Poté proběhla v celé ekonomice vlna znárodňování. Pod státní správu se tak dostal například potravinářský průmysl, ale také produkce tabáku.

Netržní praktiky poškozují hospodářství státu. Ještě před třiceti lety patřilo Zimbabwe k soběstačným zemím se silnou průmyslovou výrobou. V roce 1996 vykázalo více než sedmiprocentní růst HDP. O deset let později – v roce 2006 – se už ale meziroční změna HDP propadla do záporných čísel. Se čtyřprocentním poklesem se Zimbabwe stalo nejhorším státem světa v tomto ukazateli.

Kromě poklesu HDP se jihoafrická země potýká také s obrovskou inflací, která v současnosti přesahuje 8000 procent. Vláda prezidenta Mugabeho na ni má netradiční lék – nařizuje producentům důležitých komodit, jako jsou mimo jiné základní potraviny nebo benzín, umělé snižování cen.