V Bruselu už se jedná. Nečas považuje za prioritu pomoc po povodních

Praha - Summit EU v Bruselu odstartoval. Věnovat se má otázkám nezaměstnanosti mladých, rozvoje konkurenceschopnosti a hospodářského růstu. Český premiér v demisi Petr Nečas chce do závěrů summitu prosadit pomoc středoevropským státům zasaženým povodněmi. Usilovat bude hlavně o přesun peněz mezi operačními programy. Ty by měly jít primárně na obnovu infrastruktury a podporu postižených firem. Podle Nečase by zároveň podpora EU pro zaměstnanost mladých v Česku mohla jít do Karlovarského a Ústeckého kraje. Klíčové prostředky budou podle něj z domácích zdrojů.

„Česká republika je iniciátorem dodatku do závěrů Evropské rady, kde chceme zmobilizovat všechny dostupné zdroje v rámci fondu solidarity, kohezních fondů, fondu regionálního rozvoje na pomoc středoevropským zemím, které byly postiženy povodněmi,“ řekl Nečas. Česko podle něj už před summitem získalo podporu zemí visegradské čtyřky, Německa a Rakouska. Většina těchto zemí se na počátku června potýkala se záplavami. „Budeme dále usilovat o to, aby například nám to umožnilo větší flexibilitu z hlediska přesunu prostředků mezi jednotlivými operačními programy,“ uvedl dále Nečas.

Rozsah prostředků, které by Česko mohlo získat, ovšem premiér v demisi nesdělil. Peníze by podle něj měly směřovat do obnovy infrastruktury v postižených oblastech. „A také na rozvoj podnikání a zaměstnanosti, protože samozřejmě byla postižena celá řada firem malých, středních i velkých, a to by vedlo k zániku pracovních příležitostí, a tomu chceme zabránit,“ řekl premiér.

  • Červnové záplavy v Česku si vyžádaly 15 lidských životů a jeden člověk je stále pohřešován.
  • Škody se podle Ústřední povodňové komise vyšplhají do desítek miliard korun. Povodně zasáhly 970 obcí a měst.
Ilustrační foto
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Na evropské prostředky na podporu zaměstnanosti mladých by v Česku mohly dosáhnout Karlovarský a Ústecký kraj. „Klíčové prostředky na boj s nezaměstnaností v České republice, včetně nezaměstnanosti mladých, budou nadále pocházet především z národního rozpočtu,“ zdůraznil ale premiér při příjezdu na vrcholnou schůzku. „Toto nebudou nějaké gigantické prostředky,“ řekl o evropském systému podpory. 

  • Šéfové zemí EU se v dubnu dohodli, že v letech 2014 až 2020 půjde na podporu zaměstnanosti mladých lidí šest miliard eur (156 miliard korun).
  • Nezaměstnanost je podle evropských představitelů jeden z velkých problémů EU. V Evropě je bez práce přes 26 milionů lidí a 5,6 milionu z nich ještě nebylo 25 let. „Je to samozřejmě problém a je to celoevropský problém. Já chci zdůraznit, že stále v té oblasti nezaměstnanosti mladých lidí do 25 let patříme zhruba okolo toho desátého místa v rámci Evropské unie, tedy do té lepší poloviny,“ řekl Nečas.

Nečas k možnému řešení nezaměstnanosti mladých:

„Především musíme vytvořit systém, kdy bude dobré prolínání mezi školní výcvikovou praxí na straně jedné a požadavky na trhu práce na straně druhé. Jednoznačně se také ukazuje, že v těch zemích, kde je nejvyšší nezaměstnanost mladých, tak je velmi rigidní trh práce s příliš mnoha ochranářskými opatřeními, která se obrací proti těm, kteří nově vstupují na trh práce.“

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Gero Breloer

„Budeme diskutovat o tom, jak bychom mohli dále rozvíjet hospodářskou a měnovou unii,“ řekla při příjezdu německá kancléřka Angela Merkelová. „Vedle konsolidace rozpočtů, vedle větší spolupráce v bankovním odvětví, tedy vytvoření bankovního dohledu a podobně, potřebujeme větší koordinaci hospodářské politiky,“ zdůraznila.

Britský premiér David Cameron před začátkem summitu prohlásil, že EU by měla posilovat svou konkurenceschopnost především zlepšením podmínek pro firmy. „Toto zasedání by mělo být o tom, aby se v Bruselu dělalo to, co děláme v Británii, tedy dostat pod kontrolu výdaje, zajistit, že nebudeme žít nad poměry, a stát se konkurenceschopnější, zbavit se regulací a usnadnit podnikům vytváření pracovních míst,“ řekl.

Nezaměstnanost v EU tématem summitu v Bruselu (zdroj: ČT24)