Ukrajina podepsala dohodu o monitorování dodávek, plyn zas může proudit do EU

Kyjev - Krize s dodávkami plynu se zřejmě blíží ke konci, alespoň z pohledu Evropské unie. Ukrajina totiž dnes v noci podepsala dohodu s Ruskem a Evropskou unií, kterou umožňuje monitorování průtoku plynu přes své území z Ruska do Evropy. Český premiér Mirek Topolánek, který z pozice předsednictví EU dohodu včera podepsal s ruským premiérem Vladimirem Putinem, dokument obratem odvezl do Kyjeva a předložil ji k podpisu ukrajinské straně. Jakmile začne monitorovací mechanismus fungovat, budou dodávky ruského plynu přes Ukrajinu obnoveny, slíbil v sobotu odpoledne ruský premiér Vladimir Putin.

Rozmístění členů monitorovacích misí je podle Topolánka otázkou hodin. Než se plyn po obnovení dodávek dostane do evropských zemí, potrvá asi 36 hodin, dodal Topolánek, který jednal s Tymošenkovou asi čtyři hodiny, tedy zhruba stejně dlouho jako v sobotu odpoledne s Putinem.

Dohodu v dnešním prohlášení uvítala Evropská komise. Její šéf José Barroso vyzdvihl roli, kterou Češi při řešení krize hráli. „Děkuji zejména předsednictví rady a premiéru Mirku Topolánkovi za jeho závěrečné úsilí usnadnit dohodu v Kyjevě a Moskvě,“ řekl Barroso.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Topolánek začal o obnovení dodávek jednat v Kyjevě už v pátek, kdy získal ústní souhlas s rozmístěním ruských pozorovatelů na Ukrajině. V sobotu před schůzkou s Putinem naznačil možnost, že se nevrátí domů, dokud se nepodaří dodávky ruského plynu do Evropy obnovit. Po podpisu dohody v Rusku odletěl zpět do Kyjeva, aby ujednání stvrdila i Ukrajina.

Mirek Topolánek, premiér ČR:

„Ukrajina v dané chvíli splnila všechny podmínky, aby Ruská federace mohla začít dodávat plyn do potrubí.“


Český premiér v Rusku zdůraznil, že „musíme udělat vše pro to, aby se podobná krize nemohla opakovat“. Putin po jednání s Topolánkem prohlásil, že nynější krize kolem zásobování evropských zemí plynem svědčí o nutnosti diverzifikace cest ruského plynu do Evropy.


Další postup má Evropská unie zvážit na pondělním jednání ministrů energetiky v Bruselu pod vedením ministra průmyslu a obchodu Martina Římana. Rusko ukončilo transport plynu přes Ukrajinu ve středu, protože se domnívalo, že Ukrajinci spotřebovávali plyn, který je určen pro Evropu.

Evropa čeká na svůj plyn, vlastní spor se ještě potáhne

Situace v některých zemích se stala kritickou. V Bulharsku se i při drastickém úsporném režimu tenčí zásoby plynu. Ukrajina sice uvolnila část svých rezerv, ty ale zatím nedorazily. Třeba metropole Sofie má každý den k dispozici jen asi třetinu své obvyklé spotřeby, přitom tu stále mrzne. Teplárny spalují místo plynu neekologický mazut, pro který byly v dobách socialismu  projektovány.

Slovensko díky půjčkám ze zásob jiných zemí vydrží 15 dnů. Kvůli energetické krizi ale dnes slovenská vláda rozhodla spustit druhý blok jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích, jehož činnost ukončila na Silvestra. Přes Ukrajinu obvykle putuje do Evropy 80 procent ruského plynu, který kryje asi 20 procent evropské spotřeby.

Samotný spor mezi Ruskem a Ukrajinou však stále ještě vyřešený není. Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz se totiž stále nedokázala dohodnout s ruským plynárenským gigantem Gazprom na smlouvě o dodávkách plynu pro letošní rok. Plyn proto bude zatím Ukrajinou jen protékat dále na západ.