Světovým podnikatelem roku je Brazilec, který staví dostupné domy

Světovým podnikatelem roku je Brazilec, který staví dostupné domy (zdroj: ČT24)

Střechu nad hlavou postavil každému dvoustému Brazilci a nyní se stal brazilský developer Rubens Menin Teixeira de Souza světovým podnikatelem roku. Pro Jižní Ameriku je to první vítězství. Svého zástupce mělo ve finále soutěže EY Podnikatel roku 2018 v Monte Carlu i Česko, majitele strojírenské firmy Agrostroj Lubomíra Stokláska.

Brazilec Rubens Menin postaví čtyřpatrový dům během deseti dnů. Bydlení pro lidi s nízkými příjmy poskytuje už skoro čtyřicet let a neustále se snaží srážet jeho cenu. Jinak by podle něj na vlastní nemovitosti většina rodin z Brazílie neměla.

„Pokud pro ně nemáte opravdu dobrou cenu, tak nejsou schopni si to pořídit. Za posledních pět let jsme srazili cenu jednotky o pětadvacet procent,“ říká světový vítěz EY Podnikatele roku 2018 Rubens Menin.

Menin, který v 21 letech spoluzaložil společnost MRV Engenharia, což je jeden z největších brazilských developerských a realitních podniků, dodnes postavil už tři sta tisíc nemovitostí po celé Brazílii. A za několik let by podobně mohli developeři stavět i v dalších zemích – model se dá totiž  jednoduše převést i do jiných států.  Navíc podle Menina moderní technologie mohou snížit ceny domů, aniž by se snížila jejich kvalita.

Příběh z Pelhřimova: Z krachujícího podniku velkovýrobce

Do Monte Carla vyslala svého zástupce, tak jako každý rok, i Česká republika. Majitel strojírenské firmy Agrostroj Lubomír Stoklásek se snažil porotu zaujmout hlavně svým příběhem – z krachujícího pelhřimovského podniku vybudoval největší výrobu zemědělské techniky v Česku.

„Diskuze byla o tom, jak se to vlastně realizovalo a co plánujeme do budoucna, měl jsem z toho velice dobrý pocit,“ uvedl Stoklásek před finálním vyhodnocováním. Soutěžící měli zhruba dvacet minut, aby porotu co nejvíc zaujali svými podnikatelskými úspěchy.

Lubomír Stoklásek
Zdroj: ČT24

Na vyhlášení vítěze světového podnikatele roku se sjelo všech šestapadesát finalistů z celého světa. Jejich firmy mají dohromady obrat přes 23 miliard dolarů. Jen pro představu – je to asi půl bilionu korun. „Kritéria jsou vždycky stejná, mezinárodně stejná, je to prostě ta osobnost toho podnikatele, jeho podnikatelský duch. Společenský dopad, jak se angažuje pro společnost, mezinárodní přesah, inovace a finanční výsledky,“ konstatuje vedoucí partnerka EY Česká republika Magdaléna Souček.

Podnikatelé, kteří do Monte Carla zavítali, patří i k největším zaměstnavatelům – dohromady mají 110 tisíc pracovníků.

Soutěž Podnikatel roku pořádá poradenská firma EY od roku 1986 – vznikla ve Spojených státech a rozšířila se do řady zemí celého světa. V současnosti se koná v téměř 50 zemích na šesti kontinentech.