Světový energetický kongres řeší využívání jaderné energie

Řím/Praha – V Římě začal v neděli 20. Světový energetický kongres, který je každoročně pořádán organizací World Energy Council. Kongres funguje hlavně jako místo pro setkání představitelů a zástupců vládních organizací, ale i pracovníků různých energetických firem nebo univerzit. Jeho cílem je snaha o vzájemnou spolupráci všech zúčastněných, a to hlavně kvůli dosáhnutí únosného a snesitelného růstu spotřeby energie takovým způsobem, aby neohrožovalo životní prostředí.

Italský premiér Romano Prodi ve své úvodní řeči na kongresu vyzval k většímu úsilí ve vývoji jaderné energie „nové generace“, čistšího zpracovávání uhlí a v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Letošní prudký růst cen ohrožuje šance na růst světového hospodářství. Podle Slovenské tiskové agentury s tím ale zároveň nastává problém rozvojových zemí, které takovouto energii potřebují a využívají. Prodi doslova řekl, že svět je lačný po energii a zároveň vyzval vyspělé země, aby prostřednictvím podpory úsporných automobilů přispěli k šetření pohonných hmot.

V Itálii se před dvaceti lety pod vlivem katastrofy v Černobylu konalo referendum, které zakázalo používání jaderné energie a následně vedlo k uzavření dvou atomových elektráren. Italové tehdy vsadili na spotřebu metanu a zemního plynu, což je z ekologického hlediska velmi výhodné. V té době byl ale plyn velice levný, naopak v současnosti ceny rostou, což přispívá k velké závislosti země na dovozu ze severní Afriky nebo Ruska. V Itálii se po dvaceti letech začíná situace měnit a otázka atomové energie už není tabu. Představitelé země tak začnou v příštích letech o jaderné energii na nejmodernější technologické úrovni hovořit konkrétním způsobem.

20. ročník Světového energetického kongresu, který trvá do čtvrtka, bude mimo jiné hostit evropského komisaře Andrise Piebalgse, ruského ministra energetiky Viktora Christenka nebo alžírského ministra energetiky a hornictví Chakiba Khelila. Jsou na něm zastoupeny i země, které v posledních letech přispěly ke zvýšení cen energetiky. Jedná se například o Indii a Čínu.

Ondřej Nováček