Světová ekonomika se sešla v Jackson Hole, bojí se inflace

Jackson Hole - Víkendové zasedání špiček amerických institucí, kapitánů průmyslu nebo ekonomických thinktanků s hosty z téměř půlstovky zemí nepřineslo zlomové strhnutí kormidla americké ekonomiky jiným směrem. V klíčovém projevu domácícho guvernéra Federálního rezervního systému Ben Bernanke obhajoval politiku nízkých úrokových sazeb, vyjádřil obavy o růst cenové hladiny v zemi i ve světě, ale domnívá se, že nízký hospodářský růst udrží inflaci na uzdě. Stejně tak své kroky vstříc některým kritickým studiím politiky centrálních bank bránila ve Wyomingu Evropská centrální banka ústy svého šéfa Jean Claude Tricheta.

„Ve střednědobém výhledu by se měl nízký růst produktivity postarat o otupění růstu inflace, takže nízké úrokové sazby dávají pořád smysl,“ uvedl šéf Fedu Ben Bernanke. Dále vyhlásil, že 2procentní základní úroková sazba by měla zůstat v následujících měsících beze změny.

Zároveň první muž centrální banky Spojených států stále nevidí konec a uklidnění krize finančních trhů, posílení dolaru a pád cen ropy byl prý ale velmi dobrý signál pro blízkou budoucnost. Ceny ropy se pohybovaly až u psychologické hranice 150 dolarů za barel, v minulém týdnu klesly až ke 110.

Bernanke hovořil v rámci každoročního sympózia k bankéřům ze 43 zemí světa, světové obavy vyjádřil zejména vůči inflaci, která je způsobena do značné míry růstem cen komodit. Dalším ropným šokům se bude snažit zabránit i spoluprací s vládou na národní úrovni.

Chválila se i ECB

„Stále se nacházíme v období korekce na trhu,“ řekl na každoroční konferenci o měnové politice centrálních bank šéf ECB Jean-Claude Trichet. „Zdá se mi, že to, co se až dosud udělalo, se vzhledem k velmi obtížným okolnostem udělalo dost dobře,“ řekl Trichet. Odpovídal tak na kritickou studii, kterou na sympoziu předložil bývalý činitel britské centrální banky Willem Buiter a která kritizovala kroky, jímž největší centrální banky světa Fed, ECB a Bank of England na otřesy posledního roku reagovaly.