Světová banka bije na poplach kvůli drahým potravinám

Washington - Prezident Světové banky (WB) Robert Zoellick vyzval vlády vyspělých zemí k bezodkladným krokům, které vyřeší současnou krizovou situaci v chudých státech vyvolanou prudkým růstem cen potravin. Výbor světové banky varuje před dalšími sociálními nepokoji, které hrozí v případě, že se ceny potravin nepodaří dostat zpět pod kontrolu.

„Hlad a podvýživa jsou pro nás zásadním tématem. Musíme se s tím rychle vypořádat,“ uvedl Zoellick po včerejším jednání ve Washingtonu. Vlády vyzval ke splnění jejich závazku poskytnout Světovému potravinovému programu OSN do začátku května půl miliardy dolarů na řešení krize. Šéf WB navrhuje akční plán na nastartování zemědělské produkce a podporu drobných farmářů. Světová banka poskytne zrní a sazenice.

Ceny základních potravin jako je pšenice, sója, rýže nebo kukuřice vzrostly za poslední tři roky v průměru o 83 procent. Kromě neúrody je žene nahoru především rychle rostoucí poptávka v Číně a Indii, ale také stále častější využívání zemědělských ploch k pěstování plodin na výrobu biopaliv. Zčásti k němu přispěly také otřesy na finančních trzích, které řadu investorů přiměly ke spekulativním investicím do komodit.

Zdražování potravin nejvíce dopadá na rozvojové země. Jejich obyvatelé vydávají za jídlo zhruba tři čtvrtiny svých příjmů proti deseti až dvaceti procentům ve vyspělém světě. Chudoba už vyhnala do ulic tisíce lidí po celém světě, zejména v Africe a Asii. Při protestech na Haiti přišlo o život šest lidí včetně jednoho příslušníka mírového sboru OSN. Podle Zoellicka je dalším zdražováním přímo ohroženo asi 100 milionů obyvatel rozvojových zemí. Ty navíc sužují také vysoké náklady na energie.

Zoellicka podpořil například britský premiér Gordon Brown. Podle něj by řešení krize ohledně zdražování potravin mělo být prioritou všech světových vlád. Problém chce projednat na příští schůzce ekonomicky vyspělých zemí světa G8.