Svět má nový nejvýkonnější superpočítač, bude hlídat tsunami

Tokio – Titul o nejvýkonnější superpočítač se vrací do Japonska. Žebříček superpočítačů Top 500 má nového krále. Jde o stroj jménem Kay Computer, který dokáže spočítat přes osm kvadrilionů operací za sekundu. Daleko za sebou tak nechal dosavadní jedničku, tedy čínský superpočítač Tianhe, který je více než třikrát pomalejší. Nejvýkonnějším počítačem ale dál zůstává lidská nervová soustava.

Japonsko původně chtělo výdaje na vývoj superpočítačů zcela zmrazit. Mnozí Japonci se ale obávali, že by to mohlo způsobit odliv mozků ze země. Nyní nejspíš odvolání takového rozhodnutí nikdo nelituje. Superpočítač totiž ještě není ani kompletně hotový a už vládne světu nejvýkonnějších strojů. Za rok by měl zvládnout přes deset kvadrilionů operací za sekundu. I současná verze je ale rychlejší než následujících pět superpočítačů na žebříčku dohromady.

Superpočítač proti zemětřesení a tsunami 

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Ředitel výzkumného institutu Riken Kimhiko Hirao:

„Je nepravděpodobné, že by nás v dohledné době někdo předběhl. Oproti druhému nejvýkonnějšímu počítači jsme drtivě rychlejší.“

Japonci teď doufají, že díky počítači Kay vzrostou investice do hi-tech. Právě tyto investice totiž zemi vycházejícího slunce pomohly na nohy. Teď se navíc počítač bude hodit. Kay bude zkoumat zemětřesení a vlny tsunami.

Ani nový superpočítač však z Japonska neudělá úplného vítěze. Žebříček totiž ovládají Spojené státy. V první desítce mají takových počítačů pět. Japonsko a Čína jim však dýchají na záda, mají jich po dvou a Francie jeden. Výrobcům superpočítačů potom dominují IBM a Hewlett Packard.

Superpočítač budeme mít i v Česku

Za 1,8 miliardy korun dostane Česko do první světové stovky nejvýkonnějších strojů i Ostrava. Ta totiž do roku 2014 plánuje takový počítač sestavit. Investici už podpořila i Evropská komise. Počítač má pomáhat hlavně výzkumu v informatice nebo přírodních vědách. Využije ho však i průmysl.

IT odborník Petr Koubský:

„Superpočítače byly tradičně důležité z vojenského hlediska. Z hlediska náročných aplikací je to určitě prestižní záležitost pro každý stát. Nicméně ty rozdíly ve výkonu už dneska nejsou tak velké, aby z praktického hlediska hrály významnou roli.“

Japonský superpočítač Kay Computer
Zdroj: ISIFA/EPA/RIKEN