Strategická spolupráce s USA může pomoci s armádou i ropou

Praha - Součástí širšího vyjednávání o strategickém partnerství s USA není pouze smlouva o radaru a smlouva SOFA. Na úrovni ministrů obrany se chystá podepsání deklarace o strategické spolupráci, ačkoli se její obsah stále tají. Prohloubení spolupráce by České republice mohlo přinést pomoc při modernizaci armády, ale i zlepšení energetické situace.

„Uzavřením smlouvy se Česká republika dostala do jiné, partnerské pozice vůči Spojeným státům americkým,“ komentuje situaci bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. Nová úroveň vztahů má přinést výhody oběma stranám. Pro Česko by to mělo znamenat přístup k cenným informacím a lepší ekonomickou, vojenskou a diplomatickou spolupráci se světovou velmocí.

Česká strana by v širším rámci dohod se Spojenými státy mohla vyjednat například vybavení pro zahraniční mise, již oficiálně požádala o pomoc při modernizaci vojenského letectva. Náměstek ministryně obrany Martin Barták připouští, že se znovu mluví se o dopravních letadlech typu C-130 Hercules.

Vyjednavači však i nadále důrazně odmítají, že by slíbená spolupráce měla být odměnou za radar, jako tomu bylo v případě Polska. A to i přesto, že o radaru jednají za Česko titíž lidé, a navíc v momentě, kdy se obě strany dohodli na konečném znění smlouvy SOFA. „Je to ocenění našeho postoje ve vztahu k tomuto projektu,“ vysvětluje Šedivý.

Nejde jen o armádu

Česko také požádalo o podíl na ropovodu TAL, který sem vede přes Německo. Šestnáctiprocentní podíl nyní prodává americká firma Exxon Mobile. Podle odborníků by takový nákup Česku přinesl snížení závislosti na ruské ropě. „Americká vláda se může maximálně přimluvit u soukromé korporace Exxon Mobile,“ upozorňuje ale analytik Marek Loužek.

Letos se zřejmě ratifikace smlouvy nestihne, její osud je stále i navzdory vyjednaným výhodám nejistý. Pokud by byl komplex smluv o radarové stanici schválen, s jejím budováním by se mohlo začít již za rok.

Martin Barták
Zdroj: ČT24