Stavebním spořitelnám se nedaří, a krušné chvilky je ještě čekají

Praha - Stavebním spořitelnám se nedaří. O boomu z roku 2003 si mohou jen nechat zdát. V první polovině roku totiž spořitelny poskytly o pět procent méně úvěrů než loni. I tak se ale noví klienti k institucím neustále hlásí. Oproti loňskému roku totiž přibylo sedm tisíc nových smluv. V prvních šesti měsících roku tak finanční ústavy půjčily 31 miliard korun. Teď jim ale chce zasadit ránu nová vláda, snižuje totiž příspěvky stavebního spoření na polovinu.

Peníze nejsou, příspěvky se musí snížit

Nejvíce se z nových klientů může radovat Českomoravská stavební spořitelna. Před konkurenty si udržela náskok necelých šedesáti tisíc smluv. Další příčky obsadila Stavební spořitelna České spořitelny a Modrá pyramida. „Je to převážně dáno zájmem klientů, o poskytnutí úvěrů, budou uzavírat více úvěrů i v budoucnu, proto uzavírají smlouvy v tuto chvíli,“ okomentoval trend předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Nová vláda ale rozjetý byznys přibrzdí. Dávat miliardy z tuzemské kasy na státní příspěvek ke spoření se jí už nechce. Příspěvky proto zkrátí na polovinu. Tomu se nevyhnou ani již uzavřené smlouvy. „Není to krok, ze kterého bychom byli nadšení, ale je to krok nutný, nezbytný, musíme to zredukovat na polovinu částky,“ řekl premiér Petr Nečas.

Ministr vnitra Radek John

„Prostě peníze nejsou, a kdyby se dávaly na úroky ze spoření, nebudou pro lidi, kteří jsou na tom velmi špatně.“

Stát tak bude mít necelých sedm miliard navíc. Stavební spořitelny se kvůli tomu ale budou potýkat s velkým problémem. Mají totiž obavy, že by lidé mohli začít spoření houfně opouštět a systém by se mohl zhroutit. „Závisí na tom, jaké parametry budou přesně přijaty. Nicméně je logická reakce klientů v prvních měsících, že dojde k určitému poklesu,“ dodal Vojtěch Lukáš.

Nová politická reprezentace však zamýšlí i další změny. Chce, aby peníze ze stavebního spoření byly využívány výhradně na bydlení. „Já se taky kloním ke zpřísnění těch podmínek, ale to je ještě věcí diskuse,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Té se asi nová vláda nevyhne. Představitelé stavebních spořitelen totiž takový obrat radikálně odmítají.