Slovensko má do dvou dnů rozhodnout o znovuspuštění odstavené jaderné elektrárny

Bratislava - Kvůli nedostatku plynu se možná už brzy opět rozběhne výroba elektřiny v odstavené slovenské jaderné elektrárně v Jaslovských Bohunicích. Slovenský krizový štáb dnes doporučil vládě premiéra Roberta Fica, aby o tom rozhodla, pokud ruský plynárenský monopol Gazprom do osmačtyřiceti hodin neobnoví dodávky na Slovensko. Mezitím u našich východních sousedů panuje nouzový režim, který počítá s omezením odběru velkých výrobních firem. Podle tamního ministerstva hospodářství však většina z nich dosud nařízení vlády neuposlechla a spotřebu plynu nesnížila.

Premiér Fico dodal, že na sebe vezme veškerou zodpovědnost za spuštění druhého bloku elektrárny v Jaslovských Bohunicích, pokud to bude jediným řešením vzniklé situace. Druhý blok jaderné elektrárny V1 vyřadilo Slovensko na přelomu roku, protože se k tomu zavázalo před vstupem do Evropské unie.

Slovensko je plně závislé na dodávkách plynu z Ruska. Spotřebu v současné době kryje pouze z podzemních zásobníků. Tamní distributor, Slovenský plynárenský průmysl, proto včera rozhodl o omezení dodávek velkým odběratelům. Díky tomuto omezení měly slovenské zásoby plynu vystačit na více než 70 dní.

Velké firmy neomezily odběr, hrozí kolaps

Slovenský ministr hospodářství Lubomír Jahnátek dnes novináře informoval o tom, že většina z velkých firem spotřebu neomezila. Spotřeba klesla zhruba o 1,3 milionu metrů krychlových místo předpokládaných 4,3 milionu. „Pokud bude tento nepříznivý trend pokračovat, ohrožují tito odběratelé nejen sebe, ale i zásobování obyvatelstva a nemocnic,“ uvedl Jahnátek. Je třeba, aby průmyslové podniky snížily spotřebu alespoň o dva miliony kubických metrů. Pokud se tak nestane, po deseti dnech systém zkolabuje, varoval ministr.

V Česku omezení zatím nehrozí 

S výpadkem dodávek ruského plynu se potýká i Česká republika. Na rozdíl od Slovenska však Česko může odebírat také plyn z Norska. Společnost Česká plynárenská dojednala ve středu v Londýně podmínky pro dodávku jednoho milionu metrů krychlových norského plynu nad rámec dosavadních smluv. Podobný kontrakt na dodávky tří milionů kubíků plynu z Německa uzavřela i tuzemská společnost Vemex. 

Přesto však také Česko nyní pokrývá většinu spotřeby z podzemních zásobníků. Plyn v nich by měl vystačit zhruba na 40 dní. Podle plynárenské společnosti RWE Transgas situace není krizová a omezení dodávek zatím není na pořadu dne.

Plyn tématem pro Visegrádskou čtyřku

Kvůli přerušení dodávek plynu se dnes v Bratislavě sešli také zástupci zemí Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. S předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem se shodli na tom, že Evropa musí postupovat v celé kauze rázně a dát znesvářeným stranám najevo, že nebude platit za jejich spor.