Šéf firmy ve Švýcarsku si ročně přijde i na 20 milionů korun

Praha - Generální ředitelé pracující ve Švýcarsku, Španělsku a Itálii jsou nejlépe placenými manažery v Evropě. Ve švýcarských kantonech jejich průměrný roční příjem přesahuje 832 tisíc eur (v přepočtu 20 milionů korun). Ve Španělsku je to téměř 737 tisíc eur (17,7 milionu korun) a v Itálii bezmála 723 tisíc (17,3 milionu korun). Do průzkumu se zapojilo téměř dva a půl tisíce manažerů z 880 mezinárodních firem.

Nejvyšší základní roční mzdu dostávají generální ředitelé z Dánska a v průměru dosahuje téměř 318 tisíc eur (7,6 milionu korun). V těsném závěsu následuje Švýcarsko a po něm Itálie. V té se však manažeři se základní mzdou v průměru nedostanou přes 300 tisíc eur (7,1 milionu korun).

Mercer v průzkumu zjišťoval nejen výši základní mzdy, ale i objem krátkodobých bonusů (vyplácených do jednoho roku) a dlouhodobých bonusů, aby výsledná data věrohodně zachytila vliv struktury odměňování na celkové příjmy manažerů. „V mnoha zemích mají top manažeři relativně vysoké základní mzdy, ale ve srovnání s konkurenty z dalších zemí mají celkově nižší příjmy při započítání krátkodobých a dlouhodobých bonusů,“ vysvětlil partner Merceru pro odměňování top manažerů Mark Hoble.

Nejvyšší bonusy dostanou manažeři ve Španělsku a Švýcarsku

Především Španělsko dostaly v celkovém hodnocení do první trojky vysoké odměny. Právě španělské firmy totiž dávají svým šéfům nejvyšší krátkodobé bonusy ze všech hodnocených zemí. V průměru se pohybují kolem 350 tisíc eur (8,4 milionu korun) ročně. Nejvyšší dlouhodobé bonusy pak dostávají generální ředitelé ve Švýcarsku.

Používání dlouhodobých bonusů se v rámci Evropy podstatně liší. Ve Velké Británii, Finsku, Nizozemsku a ve Španělsku jsou nejčastější formou výkonnostně orientované bonusy. V Norsku jsou nejrozšířenější dlouhodobé bonusy, založené na délce zaměstnání a v Portugalsku a Švédsku vyplácení dlouhodobých bonusů peněžní formou. V Dánsku, Francii, Německu, Irsku a Itálii jsou nejpopulárnějším nástrojem akciové opce, tedy právo nakoupit akcie za stanovenou cenu.

Mzdy manažerů už začínají růst

Z doplňkových dat průzkumu rovněž vyplynulo, že již končí období, po které firmy nechtěly s výší mezd v důsledku krize hýbat a objevují se první navýšení stávajícího balíčku odměňování. V roce 2009 celkem 48 procent společností zmrazilo mzdy top managementu. Na základě vzrůstajícího optimismu na trhu jejich podíl v roce 2010 klesl na 18 procent.

Průzkum společnosti Mercer nezahrnoval Českou republiku. Časopis Týden však v lednu 2010 napsal, že v roce 2008 byl nejlépe placeným manažerem v České republice předseda představenstva těžařské společnosti New World Resources Miklos Salamon s ročním příjmem 210 milionů korun. Druhé místo v žebříčku patřilo řediteli těžební OKD Klausi Dieterovi Beckovi, který si v přepočtu vydělal 193 milionů Kč. Na třetím místě byl šéf elektrárenského gigantu ČEZ Martin Roman, jehož plat s uplatněním opcí, jejichž výnos je rozpočten na jeden rok, činil 100 až 120 milionů korun. Právě akciové opce tvoří u všech tří nejlépe placených manažerů hlavní část odměn.

  • Stoeurové bankovky autor: Tomáš Benedikovič, zdroj: ISIFA/SME http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2324/232395.jpg
  • Manažeři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1404/140386.jpg