Řecko míchá s finančními trhy

Praha – Propad ratingu Řecka do spekulativního pásma drtí finanční trhy po celém světě. Evropské burzy kvůli tomu již včera odepsaly 3 procenta a pokles kolem 2 procent hlásí i dnes. Zámořské trhy na špatné zprávy reagovaly rovněž dvouprocentní korekcí. Nejhůře si vedou akcie bank. Je to dáno tím, že banky po celém světě drží v řeckých dluhopisech, které by případný bankrot předlužené země znehodnotil, 5,75 bilionu korun. České banky jsou nebezpečí vystaveny méně, řecké dluhopisy nakoupily jen asi za 25 miliard korun. Negativním dopadům se ale v budoucnu nevyhne ani ČR. Na úterní snížení hodnocení ekonomik Řecka a Portugalska, za kterým stojí agentura Standard & Poor's, reagovaly i měny. Euro a koruna dnes dosáhly vůči dolaru svého ročního dna. Rating se dnes navíc propadl i Španělsku.

Pražská burza dnes ztrácí 2,5 procenta. Většímu poklesu se vyhýbá jen několik titulů. Stejně jako jinde ve světě si nejhůře vedou banky. Akcie Erste Bank dnes odepsaly zhruba tři procenta, Komerční banka si vedla obdobně. Pojišťovací skupina Vienna Insurance Group, do které v tuzemsku patří Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny, odepsala dokonce bezmála 4,5.

S výjimkou technologické KIT digital a developera ECM se nedařilo žádnému titulu. Nervozita na kapitálových trzích zůstává, obchody podle analytiků a makléřů nadále ovlivňuje především vývoj kolem záchrany řeckých veřejných financí.

Největší pokles nakonec zaznamenaly akcie tabákové firmy Philip Morris, které se dnes poprvé obchodovaly bez práva na dividendu ve výši 780 korun na akcii. Vítr z plachet vzal řecký problém také akciím energetické společnosti ČEZ, které se v posledních dnech dokázaly dostat přes hladinu 920 korun. Dnes ale odepsaly 0,71 procenta na 918,50 korun.

Řecká krize přesto český finanční sektor příliš neovlivní

Pro Česko nicméně kvůli Řecku může být dražší získávat peníze na dluhopisovém trhu. České banky drží v řeckých dluhopisech podle údajů České národní banky necelých 25 miliard korun, což znamená asi 0,5 procenta aktiv bankovního sektoru.

„Vzhledem k velmi omezeným obchodním a finančním vazbám České republiky a Řecka je přímý vliv na finanční sektor a ekonomiku České republiky minimální. Je také důležité zdůraznit, že Česká republika není do jednání o finanční pomoci Řecku bezprostředně zapojena, protože není členem eurozóny,“ sdělil mluvčí České národní banky Marek Petruš.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s odhaduje, že investoři by v nejhorším scénáři dostali z řeckých obligací zpět 30 až 50 procent investice. Pro české banky by to představovalo odpis v řádu miliard korun. „Tato suma by sice u některých bank mohla být citelná, v žádném případě by však neohrozila finanční zdraví českých bank,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Evropským burzám se dnes (ne)dařilo stejně jako té české

Generální ředitel Fulbright Securities Francis Lun:

„Pád bude tento týden ještě pokračovat a rozšíří se i na globální trhy. Myslím, že to nejsou poslední špatné zprávy.“

Vývoj v Česku v podstatě kopírovaly i evropské akciové trhy. „Dnešní obchodování bylo velmi zajímavé. Akciové indexy se hned po otevření prudce propadly v reakci na včerejší snížení ratingu Řecka a Portugalska. Určité uklidnění přišlo až v odpoledních hodinách, kdy Evropská unie a Mezinárodní měnový fond vyjádřily ochotu navýšit svou pomoc Řecku. Nicméně i tak jsou akciové indexy v Evropě v červených číslech,“ uvádí Josef Němý, analytik Komerční banky.

Americké akciové trhy reagovaly na situaci omezením obchodování krátkých prodejů. Jde o spekulativní prodeje akcií, kdy investoři spekulují na pokles. Krátkodobé pozastavení obchodování těchto titulů je jakousi záchrannou brzdou, která brání panickým výprodejům.

Řecko si půjčuje dráž než Argentina

Výnos z dvouletých řeckých dluhopisů na chvíli vystřelil až k 28 procentům, tedy zhruba na šestinásobek úroku, za který plánuje zadlužené zemi půjčovat eurozóna. Řecko si na finančních trzích půjčuje dráž než například Argentina, která zbankrotovala před deseti lety. I Venezuela, jež ve velkém znárodňuje soukromé firmy, má úvěry levnější.

Situace Řecka a možné ohrožení evropské měnové unie budou určovat vývoj na trzích zřejmě i v dalších dnech. Podle ekonomů je problém natolik vážný, že už ho nelze dále zametat pod koberec. „Jako prezident Evropské unie budu iniciovat setkání šéfů zemí eurozóny, zřejmě 10. května,“ uvádí Herman Van Rompuy.

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu:

„Snad pochopí, že teď opravdu není čas na jakékoliv zdržování.“

Například Německo se ale zatím zdráhá. Z celkového balíku 45 miliard eur by přispívalo nejvíce. „Řeknu to jasně. Německo pomůže, pokud budou splněny určité podmínky. Musí zajistit dlouhodobou stabilitu eura, my svou částí přispějeme. Ale není to možné, pokud to neudělá i Řecko,“ uvádí německá kancléřka Angela Merkelová.

Někteří investoři již Řecku půjčovat ani nesmí

Řecko ale nemá na výběr. Propad ratingu do spekulativního pásma, který zemi postihl, totiž znamená, že do jeho cenných papírů nesmí někteří investoři vkládat peníze. Jde například o velkou část konzervativních investičních fondů, které jsou určené pro širokou veřejnost. Jiní investoři utíkají podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera k bezpečnějším titulům záměrně.

Potíže s Řeckem a Portugalskem by nemusely být poslední. Do podobných problémů se brzy může dostat i Španělsko, Itálie nebo Irsko.

  • Evropské akciové indexy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1609/160873.jpg
  • Řecko zdroj: greenwichmeantime.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1421/142041.jpg