Rath: Zdravotnictví je po dvou letech současné vlády o 60 procent dražší

Praha - Sociálně demokratický stínový ministr zdravotnictví David Rath se opět tvrdě opřel do zdravotní politiky současné vlády. Na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že za dva roky, co je v Česku u moci koalice vedená ODS, se zdravotnictví pro občany zdražilo o 60 procent. Za tak krátké období nenastalo takové zdražení zdravotnických služeb nikde jinde na světě, zdůraznil. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt Rathovo tvrzení rozhodně popírá.

Rath s odvoláním na Ústav zdravotnických informací a statistiky uvedl, že jen za loňský rok stouply doplatky za léky o 22 procent, což prý bylo největší zdražení v historii České republiky. Letošní spoluúčast pacientů podle něj stoupla o 36 procent. Odhadl, že celkově zdravotnictví za dvouleté Topolánkovo vládnutí a vedení resortu ministrem Tomášem Julínkem zdražilo o 60 procent.

Cikrt tyto údaje razantně popírá. Rath podle něj pouze žongluje s čísly a vykládá je demagogicky. Peněženky českých pacientů jsou na tom prý naopak ve srovnání se situací před dvěma lety lépe.

Rath rovněž kritizoval premiéra Mirka Topolánka za to, že se v reklamě údajně placené z peněz daňových poplatníků chlubí, že jeho kabinet pro nemocné zajistil dalších 6,5 miliardy korun. To je ale výtěžek z regulačních poplatků, které vláda vytahala z kapes daňových poplatníků, míní Rath. Kabinet naopak snížil platby za státní pojištěnce o osm miliard korun, dodal stínový ministr. „To je Rathova typická lež,“ reagoval Cikrt. Žádné snížení podle něj nenastalo, platby za státní pojištěnce byly pouze zmraženy. Celkový přiliv peněz do systému spolu s růstem HDP naopak stále roste, dodal.

Cizím peřím se premiér podle Ratha chlubí, když zmiňuje půl miliardy korun, které půjdou od roku 2009 každoročně na vzdělávání lékařů. Rath, který je rovněž předsedou zdravotnického výboru sněmovny, tvrdí, že tento návrh podal on při jednání výboru, protože ministerstvo zdravotnictví s penězi na vzdělávání lékařů nepočítalo. „Mirek Topolánek si dělá z lidí legraci nebo jim zcela nepokrytě lže, a to ještě za jejich peníze,“ uzavřel Rath.

„To je totální sprosťárna,“ komentoval Rathovo tvrzení Cikrt. Celý systém vzdělávání byl podle něj změněn na návrh ministerstva zdravotnictví. „Vím, že se blíží volby, ale to přece není důvod k tomu, aby se ve velkém lhalo,“ uzavřel.