Prouza: Sankce fungují, nebudeme je změkčovat

Praha/Moskva – Rubl padá, z Ruska utíká kapitál, ekonomika začíná stagnovat, roste inflace, Moskva si nemá kde půjčit a cena jediného rozumného zdroje příjmů – ropy – také prudce klesá, tak shrnul státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza kladné výsledky protiruských sankcí, o jejichž smysluplnosti pochybuje například prezident Miloš Zeman. Materiál k sankcím dnes schválila vláda. Ukrajina je také jedním z hlavních témat jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu.

Sankce vůči Rusku se rozhodně nebudou změkčovat, dokud Moskva nezačne rychleji měnit svůj postoj k Ukrajině, míní Prouza. Úspěchu sankcí podle něj výrazně pomohl i propad cen ropy na světových trzích.

Na rozdíl od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který dosud zpochybňoval dopad sankcí na politiku Moskvy, je Prouza přesvědčen, že působí i tam. „Myslím si, že sankce plní svůj účel,“ poznamenal. „Mění se poměrně výrazně i rétorika, která zní z Ruska, a zaznívají i žádosti vysokých ruských představitelů ke zrušení sankcí,“ dodal.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dnes účastní jednání ministrů zahraničí EU, kde je situace na Ukrajině jedním z hlavních bodů, je pro to, aby byla další finanční pomoc pro zemi podmíněna konkrétními kroky kyjevské vlády směrem k reformám. Za klíčové považuje zejména boj s korupcí, reformu soudnictví, ale také změnu energetické a hospodářské politiky. 

„Když mluvíme o tom, že energetický sektor byl centrem korupce, tak je nutné to skutečně dotáhnout a instalovat měřiče plynu na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou. Takovéto viditelné kroky musí být výsledek činnosti vlády,“ míní český ministr. 

Rusku podle Prouzy nezbývá nic jiného než najít rozumnou cestu, jak z problému ven. Změkčení sankcí ale zatím není na pořadu dne. „Je vidět, že sankce působí, na druhou stranu změny nejdou tak rychle, jak všichni očekávali, ale dokud nepůjdou rychleji, tak se sankce rozhodně nebudou změkčovat,“ poznamenal. Případná diskuse by podle něj mohla nastat nejdříve někdy na jaře.

Za dolar už jenom 60 rublů

Ruská měna dnes pokračuje v prudkém poklesu a její kurz poprvé překročil hranici 60 rublů za dolar. Investoři se obávají dalších amerických sankcí proti Rusku. Později rublu pomohly intervence ruské centrální banky a částečně také oživení cen ropy, takže se kurz vrátil pod 60 RUB/USD.

„Podle našich odhadů se inflace v roce 2014 dostane asi na 10 procent. Její zrychlení je spojené se zahraničními sankcemi a dalšími specifickými faktory, a také s výrazným oslabením rublu,“ říká Elvira Nabiullina, šéfka ruské centrální banky. Hrubý domácí produkt by se mohl v roce 2015 propadnout až o 4,5 %.

Kurz dolaru vůči rublu
Zdroj: ČT24/Bloomberg

Představu západních politiků, že by Putin zcela vyklidil prostor východní Ukrajiny včetně Krymu, nicméně ukrajinista David Svoboda považuje za utopii. „Putin sám sebe a vlastně i celý svět zahnal do slepé uličky, ze které bude velmi těžké se nějak dostávat zpátky,“ řekl dnes ČT.

Materiál k sankcím, který dnes schválil kabinet, uvádí mimo jiné, že hlavní dopad západních sankcí na Rusko se projeví v průběhu příštího roku. Konstatuje také, že zatímco výraznější změnu přístupu Moskvy k Ukrajině lze očekávat až ve střednědobém horizontu, „jisté projevy změny přístupu“ už možné sledovat bylo. Dnes také probíhá jednání ministrů zahraničí EU k situaci na Ukrajině.