Problémem čokolád není kvalita, ale zaměnitelnost s náhražkami

Praha - Čokoláda je zatím jednou z mála jistot, kterou čeští spotřebitelé mají. Potravinářská komora provedla podrobný test hořkých čokolád - všechny vzorky laboratorními testy prošly - na rozdíl třeba od salámů, mléčných výrobků či rybích prstů. Přesto se může spotřebitel snadno napálit. Někteří výrobci si totiž dávají podle potravinářské komory záležet na tom, aby byl obal jejich čokoládové náhražky podobný pravé čokoládě.

Potravinářská komora se v testu zaměřila na 10 čokolád. Pět z nich obsahovalo více než 70 procent kakaové sušiny, a šlo tedy o velmi kvalitní čokolády, dalších pět obsahovalo 25 až 50 procent sušiny. „Všechny tyto čokolády vyhověly jak označením, tak v rámci analytického testování všem deklarovaným hodnotám,“ informovala v rozhovoru pro ČT24 mluvčí potravinářské komory Dana Večeřová.

I kvalitní čokolády někdy obsahují i jiné tuky než ty z kakaa

Přesto testy přinesly některá překvapivá zjištění. Jedním z nich bylo například to, že ve dvou vysoce kvalitních čokoládách byly přítomny jiné tuky než pouze ty z kakaové hmoty. To komora neočekávala. „Ale zákon to připouští, takže je to v pořádku,“ dodala Večeřová.

Do pravé hořké čokolády patří jenom kakaový prášek, kakaové máslo, vanilka a cukr. Tyto suroviny ale nejsou nejlevnější, a tak je někteří výrobci nahrazují. Běžní výrobci cukrovinek tak občas čokoládu „vylepšují“ třeba mléčným nebo máslovým tukem, takzvanými éčky a sladidly. Pokud ale složení uvádí na obalu, ani kontroloři na ně nedosáhnou.

Čokoláda v podobném kabátku jako náhražka

Inspektoři si při nákupu čokolád všimli také toho, že někteří výrobci užívají velmi podobné obaly pro čokoládu i čokoládové náhražky. „My jsme při nákupu zjistili, že jsme měli na regále velice podobné čokolády vedle sebe. Z toho jedna čokoláda čokoládou byla a druhá nebyla,“ podotkla Večeřová. Název čokoláda nesmějí používat podle evropských regulí výrobky, které obsahují méně než 25 procent kakaové hmoty.

Náhražky čokolád výrobci většinou označují jako kakaové pochoutky. „Je to tam napsané malým písmem někde vzadu. Ale podle toho obalu si spotřebitel může myslet, že se jedná o čokoládu,“ dodala Večeřová. Zákazník šizenou čokoládu pozná, pokud ji zlomí - ta kvalitní musí mít ostré hrany. „Když něco takového sníte, tak nebudete mít žádnou chuť kakaa v ústech a budete mít takový tukový povlak v ústech. Poznáte to, i když ji máte na ruce, tak se vám okamžitě rozehřívá,“ popsala majitelka cukrárny Klára Frycová. Sezonu mají tyto napodobeniny na Vánoce a Velikonoce - vyrábí se z nich totiž hlavně figurky a kolekce.