Příslib pomoci nezachránil Irsko od propadu ratingu

New York/Dublin - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services snížila hodnocení dlouhodobých závazků Irska na stupeň A, zatímco dosud hodnotila závazky země známkou AA minus. Rating krátkodobých závazků agentura snížila na stupeň A-1 z dosavadního stupně A-1 plus. Oba ratingy agentura zařadila do režimu pozorování s negativním výhledem. Pro zemi, která kromě ekonomické krize čelí i krizi politické, to znamená další bolestivou ránu. Irská vláda už představila čtyřletý plán škrtů, který má irské ekonomice pomoci vyhnout se státnímu bankrotu.

„Nižší rating odráží náš názor, že irská vláda bude muset na svá bedra vzít další náklady spojené s dalším pumpováním kapitálu do problematického bankovního systému Irska,“ vysvětlil krok ratingové agentury její analytik Frank Gill. „Očekáváme, že vláda bude mít přístup ke společnému úvěrovému programu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu,“ dodal.

Snížení hlavního ratingu Irska ovlivňuje všechny instituce, jejichž hodnocení je odvozeno od hodnocení země. Žádný státní subjekt v zemi nemívá vyšší rating než země, kde působí. Adekvátně se tedy snižuje rating Národního úřadu pro správu aktiv, stejně jako rating nezajištěných dluhopisů irských bank, za které ručí vláda.

Snížení ratingu přichází právě v den, kdy irská vláda předložila parlamentu nejrozsáhlejší plán ozdravení státních financí v dosavadní historii země. Radikálními škrty ve výdajích chce kabinet v příštích čtyřech letech ušetřit dohromady deset miliard eur, zvýšení daní a další opatření by pak mělo vynést dalších pět miliard. To by mělo do roku 2014 dostat schodek veřejných financí k unijnímu limitu tří procent HDP. Letos Irsko čeká, že se deficit kvůli záchraně bank dostane na 32 procent HDP, což je evropský rekord.

Brian Lenihan, irský ministr financí:

„Když v tomto období neušetříme šest miliard, tak nám nikdo nepůjčí, protože nám nebude věřit. A my nebudeme mít z čeho zaplatit zdravotnictví, školství i státní mzdy.“

Za peníze ze zahraničí zestátnění banky

Plán úspor a zejména získání šesti miliard eur v příštím roce je pro Irskoklíčem k tomu, aby dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu finanční pomoc, řekl v parlamentu premiér Brian Cowen.

O pomoc jeho země oficiálně požádala v neděli a týž den také získala její příslib. O její konkrétní podobě se teď v Dublinu vedou horečná jednání. Podle informací místní televize, které později potvrdila i oficiální místa, by mohly mezinárodní instituce Irsku půjčit 85 miliard eur. Peníze mají stabilizovat banky a veřejné finance.

Část peněz ze záchranného úvěru by podle vládních zdrojů, na které se odvolává list The Finantial Times, kabinet mohl použít na převzetí většinového podílu v Bank of Ireland. Úplné zestátnění banky nicméně není na pořadu dne.

U zrodu irské krize stály právě banky. „Fatální chyba začala už někdy kolem roku 2000, protože tehdy se začala nafukovat obrovská úvěrová bublina,“ uvedl ekonom společnosti Partners Pavel Kohout. Irské banky se snadno dostávaly k úvěrům na mezibankovním trhu a takto získané částky půjčovaly dál zejména do sketoru nemovitostí. S příchodem hospodářské a finanční krize začaly ovšem ceny nemovitostí prudce klesat, znásobil se také počet nesplácených úvěrů. Banky se tak zanedlouho ocitly bez prostředků. Do jejich záchrany musel stát nalít miliardy eur, což zatížilo jeho rozpočet.

Bank of Ireland
Zdroj: ČT24