Portugalsko je zachráněno, začalo šetřit

Lisabon - Portugalská menšinová vláda dospěla s opozicí k dohodě o podobě úsporného rozpočtu pro příští rok. Skončily tak skoro měsíc trvající spory, které ohrožovaly politickou i finanční stabilitu země. Portugalsko se topí v obrovských dluzích a stoupá i nezaměstnanost, která se v říjnu dostala na 10,6 desetin procenta. Plánované škrty se ale nelíbí odborům a na 24. listopad vyhlásily generální stávku.

Nové Řecko – tak by se dalo říkat Portugalsku, pokud by stát nepřijal radikální škrty. Země ignorující současný stav ekonomiky by s největší pravděpodobností ztratila důvěru investorů a propadla se až na pokraj státního bankrotu. Investoři už požadovali vyšší prémie, pokud zemi vůbec půjčili. Berou ji totiž jako jeden z nejslabších článků eurozóny.

Aníbal Cavaco Silva, portugalský prezident

„Vláda a největší opoziční strana se snažily dosáhnout rozumného kompromisu. Jeho cílem je zajistit zemi finanční stabilitu. Finanční situace země je velmi vážná a musíme přinést oběti. Díky rozpočtu získáme nezbytné zahraniční půjčky. Naše ekonomika nemůže uspokojivě fungovat bez jejich pomoci.“

Portugalsko je zachráněno, začalo šetřit (zdroj: ČT24)

Hlasování o rozpočtu bylo do poslední chvíle napínavé. Premiér José Sócrates dokonce vyhrožoval demisí, pokud sněmovna úspory neschválí. Nakonec odejít z funkce nemusí, opozice si s ním ale po hlasování ostře vyměnila názory. „My jsme schválili rozpočet, takže máme ještě větší povinnost zajistit v celém roce 2011 podmínky stability a závazky potřebné k dosažení našich cílů a pro implementaci opatření představují,“ doplnil Sócrates.

Sociální strana hlasovala kladně, Strana sociálně demokratická se zdržela hlasování, zbytek byl proti. „Za normálních okolností bychom hlasovali proti rozpočtu, ale pravdou je, že tato vláda položila zemi na kolena a nedala nám jinou alternativu,“ zdůraznil Miguel Nacedí, lídr sociálních demokratů.

Portugalsko reformu nutně potřebuje, neboť deficit rozpočtu skončil loni na čtvrtém nejhorším místě. Vyšplhal se přitom na 9,3 procenta hrubého domácího produktu, letos pak má být podle vlády v hodnotě 7,3 procenta a příští rok jen 4,6 procenta. Analytici příznivým číslům ale příliš nevěří, změny však vítají. Podle nich zvýšení daně z příjmu právnických osob nebo snížení platů ve státní sféře o pět procent povzbudí investory znovu věřit, že vláda myslí i na budoucnost.