Polsko těží z vysokých cen mědi a stříbra

Glogów/Varšava - Polsko profituje ze závratně vysokých cen mědi a stříbra. Ceny těchto kovů, podobně jako u dalších surovin, míří posledních pět let nepřetržitě vzhůru. Oproti konkurenci mají polští těžaři navíc velkou výhodu - tamní zásoby jsou velmi kvalitní.

Současné vysoké ceny kovů vynahrazují Polsku problémy z doby, kdy se ještě za tyto suroviny platilo mnohem méně. „Dlouhá léta jsme byli zvyklí na dost nízké hodnoty, pohybovaly se někde pod dvěma tisíci dolarů za tunu. Teprve před pěti lety měď zamířila vzhůru. Vystřelila až na 8500 dolarů,“ zmínil v rozhovoru pro ČT24 Jaroslav Romanovský, ředitel prodeje a hedgeových operací KGHM, která patří k nejvýznamnějším polským těžařským společnostem.  

Oproti konkurentům má Polsko v těžbě červeného kovu řadu výhod. „Naše ložiska jsou unikátní svou rozlohou a taky kvalitou. Některé části obsahují skutečně tlustou vrstvu tohoto nerostu,“ upozornil Stanisław Kot viceprezident KGHM.  

Měděné rudy, které se v Polsku těží, obsahují také velké množství stříbra. Země tak kromě mědi vydělává i na tomto vedlejším produktu, jehož ceny stejně jako v případě ostatních drahých kovů raketově rostou. Zatímco se ještě v roce 2003 troyská unce obchodovala za 4 až 5 dolarů, dnes se prodává za více než 20 USD a podle odhadů odborníků se cena do roku 2011 ještě zdvojnásobí.  

Přesto není prodej polských kovů do zahraničí bez problémů. Vrásky těžařům dělá především silný zlotý. „Kurzové ztráty nám docela podstatně ukrajují ze zisků. Když se na to ale podíváme celkově, tak to ceny kovů nakonec vyrovnávají a my stále vyděláváme,“ zdůraznil Romanovský.  

I když je těžba mědi v Polsku poměrně mladá, rozvíjí se až od konce 60. let, země je sedmým největším producentem červeného kovu na světě. V Evropě (bez zemí bývalého Sovětského svazu) drží prvenství. Většina suroviny vytěžené v Polsku končí na trhu Evropské unie.