Poláci si od eura berou oddechový čas

Varšava - Další z nepříznivých zpráv pro evropskou měnu. Polská vláda, kterou otřásají korupční skandály, se rozhodla odložit vstup země do eurozóny. Ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi řekl, že Poláci mohou euro přijmout klidně i za deset let. Dosud přitom náš severní soused chtěl opustit zlotý tak rychle, jak to jen bude možné. Premiér Tusk také mění personální složení vlády - na svých pozicích se mění šest ministrů.

Poláci si dávají záležet na tom, aby byli v Evropské unii vidět i slyšet. Jako jedni z mála velkých zemí unie ale nemají euro. Chtěli ho přijmout během několika let. Teď ale vláda premiéra Tuska obrací. „Před pěti lety se pro zavedení eura vyslovilo 85 procent Poláků, dnes je to pouhých 30 procent. Sama eurozóna nám v plánech udělala psí kusy,“ říká Sikorski. 

Ministr tvrdí, že Polsko nemá kam spěchat, euro si vyhodnotí a přijme ho až v horizontu deseti let. „Hlavní podíl viny v tomto případě leží na zemích eurozóny, včetně jejich největších evropských lídrů,“ myslí si. 

Radoslaw Sikorski
Zdroj: EPA/OLIVIER HOSLET/ISIFA

Poláci se dál netají svým pozitivním pohledem na Evropskou unii, kterou podporují a maximálně z ní taky čerpají. V případě eura se ale rozhodli vybrat si oddechový čas. 

Jsou ale také státy, které se nebály vstoupit do eurozóny ani během finanční krize. Po Slovensku a Estonsku to od prvního ledna bude i Lotyšsko. Od eura čeká větší stabilitu i další krok směrem ze sféry ruského vlivu. „Lotyšsko se stalo členem unie a NATO především kvůli tomu, že chtělo patřit do západního světa, a ne do nějaké šedé zóny mezi západem a Ruskem. Do jisté míry to lze říct i o vstupu do eurozóny, ale hlavní důvody přijetí eura jsou ekonomické povahy,“ komentuje to lotyšský premiér Vladis Dombrovskis. 

Naopak Česko se zřejmě vydá polskou cestou. Žádná ze stran uvažované vládní koalice s přijetím eura v tomto volebním období nepočítá.

Tusk mění složení vlády

Polský premiér Donald Tusk s vidinou předvolebního klání začíná jednat. Jeho vláda se nachází v turbulentních časech, decimují ji korupční skandály i personální hádky. Tusk tak vyměnil šest ministrů, přidal novou vicepremiérku a dvě ministerstva se rozhodl spojit. „Připravovali jsme toto rozhodnutí několik měsíců. Zahrnuje jak změny systémové, tak personální, které jsou v některých případech i shodou několika okolností,“ říká polský předseda vlády.

„Tusk moc dobře ví, že něco musí změnit. Jeho obliba mezi Poláky klesá - podruhé vyhrál volby a u vlády je již sedm let, hlásí se určitá únava Poláků. Ti mu sice přiznávají body, ale také si pamatují řadu skandálů. Korupční skandál, který propukl ve Varšavě před pár dny, zasahuje skutečné špičky ministerstev. Premiér Tusk tak prostě musel něco udělat,“ shrnuje situaci u našeho severního souseda zvláštní zpravodaj Josef Pazderka.

Od vítězství Tuska a jeho Občanské platformy v parlamentních volbách uplynuly už téměř tři roky. Jako první premiér v novodobé historii Polska dokázal obhájit svou pozici a uspět ve volbách podruhé. Dlouho přitom jeho pozice vypadala neotřesitelně, pak ale popularita vlády začala dramaticky klesat. Nepomohly jí ani velké protesty odborářů a zpomalení ekonomiky.