Počet Čechů ohrožených chudobou a materiálním nedostatkem se loni snížil

Události ČT: Ekonomická situace českých domácností se zlepšuje (zdroj: ČT24)

Zhruba devět procent obyvatel republiky žilo loni v  příjmové chudobě. To znamená, že přibližně 960 tisíc Čechů a Češek nemělo ani 60 procent mediánu příjmu, což v loňském roce představovalo 11 195 korun měsíčně. I v této kategorii se však projevila hospodářská konjunktura, protože podíl ohrožených klesl meziročně z 9,7 na 9,1 procenta.

„Příjmovou chudobou byl vloni ohrožen zhruba každý jedenáctý obyvatel,“ uvedla Michaela Jirková z Českého statistického úřadu. Největší problémy s příjmy měly samoživitelky s dětmi a seniorky ve věku nad 65 let, které žijí samy. K ohroženým chudobou a sociálním vyloučením patřila téměř třetina z nich. 

Statistici sledují také počet lidí, kteří měli materiální nedostatek (deprivaci). To znamená, že si nemohli dovolit například pravidelné úhrady nájemného, auto, maso obden či týdenní dovolenou (nejméně  čtyři z devíti sledovaných položek). Oproti předchozímu roku se loni jejich počet snížil o 110 tisíc na 390 tisíc. 

Od roku 2012 také přibývá lidí, kteří si mohou dovolit týdenní dovolenou nebo neočekávaný výdaj.

Zatímco před šesti lety nemělo peníze na zaplacení týdenní dovolené 43,5 procenta lidí, loni to byla čtvrtina. Podobně v roce 2012 nedokázalo 42,4 procenta Čechů a Češek uhradit neočekávaný výdaj, minulý rok jich ho nezvládlo zaplatit 28,1 procenta.

Postavení Česka v Evropě

Česko se v EU dlouhodobě řadí mezi země s nejnižší mírou chudoby a sociálního vyloučení; tento ukazatel sleduje dohromady tři kategorie: míru ohrožení příjmovou chudobou, materiální deprivaci a podíl osob žijících v domácnostech s nízkou pracovní intenzitou.

Aspoň jedna z trojice sledovaných skutečností loni ohrožovala přibližně 1,3 milionu lidí v Česku, předloni asi 1,4 milionu. Celková míra ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením tak proti roku 2016 klesla ze 13,3 na 12,2 procenta. 

Souhrnný indikátor ohrožení příjmovou chudobou nebo sociálním vyloučením v Evropě (2016)
Zdroj: ČSÚ

Jiný pohled na Česko: Velmoc internetového prodeje

Jiný pohled na Česko nabídli v úterý zástupci společnosti GfK a Svazu obchodu a cestovního ruchu. Země je velmocí v prodejích na internetu. Více než 43 procent prodejů technického (nepotravinářského) zboží se v tuzemsku uskuteční v internetových obchodech. Až s odstupem následují Nizozemsko (35 procent), Slovensko (34 procent), Británie (33 procent) a Německo (29 procent).

V Česku je v přepočtu na obyvatele nejvíce e-shopů v Evropě. Jejich počet navíc podle odborníků i v dalších letech poroste. Loni jich v tuzemsku přibylo meziročně 3900 na celkem 40 100. Od roku 2013 přitom počet stagnoval. Stále více kamenných řetězců nyní začíná prodávat on-line.

Podíl českých internetových obchodů na maloobchodních tržbách loni poprvé překročil deset procent. V roce 2017 stouply tržby e-shopů o 18 procent na 115 miliard korun, vyplývá z údajů Asociace pro elektronickou komerci a srovnávače cen Heureka.cz.