Odborník na štěstí: Ne plat, ale dobré vztahy zvyšují produktivitu práce

Praha - Šéfové firem by se měli víc soustředit na to, jak udělat své zaměstnance šťastnými – udržovat dobré vztahy s podřízenými a umět pochválit za dobře odvedenou práci. Dít by se tak mělo i v době krize. Šťastný zaměstnanec je totiž zároveň produktivní zaměstnanec. Tvrdí to Alexander Kjerulf, který ve funkci „ředitele pro štěstí na pracovišti“ radí podnikatelům po celém světě, jak prostřednictvím štěstí zlepšit hospodářské výsledky.

Firmy by měly přitom o štěstí svých pracovníků dbát z více důvodů. „Kromě toho, že je to dobré pro vás, je to dobré i pro vaši společnost. Jste produktivnější, kreativnější, motivovanější, máte lepší nápady a víc vás to zajímá,“ poznamenal Kjerulf. Existují studie, které říkají, že šťastné firmy mají vyšší zisk, větší loajalitu a spokojenost zákazníků a vyšší cenu akcií. 

Ředitelů pro štěstí ve světě přibývá. „Může to být manažer pro lidské zdroje, generální ředitel. Může to být kdokoli,“ podotkl Kjerulf. Sám s termínem přišel zhruba před osmi lety, zjistil ale, že ho předběhl jistý Ronald McDonald – klaun – z McDonalda.

Manažer
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Firmy si ale bohužel často myslí, že štěstí je pouze o penězích. „Zvedají jim platy, dávají bonusy. Ale výzkumy ukazují, že to nefunguje. Zvýšení platu v práci nás udělá šťastným zhruba na dva týdny,“ konstatoval odborník na štěstí. Podle něj jsou důležitější výsledky, které zaměstnanec vidí, může na ně být hrdý, dostane pochvalu, ale i dobré vztahy s ostatními lidmi na pracovišti. 

Alexander Kjerulf, odborník na štěstí na pracovišti:

„Každý nemůže být šťastný v každé práci. Nemyslím, že existuje vysněná práce. Tu si vytváříme sami, a to když máme právě dobré výsledky a vztahy na pracovišti.“

Zaměstnanci musejí být motivováni i v době krize

Řada firem nyní snižuje rozpočty, přestává nabízet kurzy a nedělá firemní párty. „Pak jsou tu ale ti druzí a ti naopak říkají, že v téhle těžké době potřebujeme mít co nejmotivovanější zaměstnance, a tak se musíme soustředit na štěstí zaměstnanců ještě víc,“ řekl Kjerulf. „Ředitelé by měli umět svým podřízeným dodat optimismus. Generální ředitel se nesmí bát být šťastný,“ míní. 

Dánsko, odkud Kjerulf pochází, přitom vychází podle některých studií jako nejšťastnější stát světa. „Máme kulturu na pracovišti, která je velmi otevřená, svobodná,“ dodal odborník na štěstí.

Alexander Kjerulf k otázce štěstí na pracovišti (zdroj: ČT24)