Obilí bude o desetinu méně, nedostatek Česku ale nehrozí

Praha – Loni se z polí sklidilo 7,8 milionu tun obilovin. Letos to podle statistiků bude asi o desetinu méně. Úroda tak o moc nepřesáhne sedm milionů tun. A brambor bude také o více než desetinu méně. Zemědělci vidí jako hlavní důvod neúrody výkyvy počasí. Ty protáhly žně o dlouhé týdny. Na polích totiž stále zůstávají některé plodiny. A to i přesto, že už na některých místech republiky po ránu mrzne.

Obilí Čechům nedojde

„Za měsíc červen, červenec spadly dvě třetiny celoročních srážek, a to má vliv jak na kvalitu, ale také vliv především na náklady, které jsou se sklizní spojené,“ tvrdí předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. I přesto se Češi nedostatku obávat nemusejí. Doma se totiž podle farmářů spotřebuje zhruba 5,5 milionu tun. Na vývoz tak zbývá dalších 1,5 milionu. Toho nejkvalitnějšího obilí ale může být málo.

Zemědělci sklidí o desetinu méně obilí (zdroj: ČT24)

Prezident Agrární komory Jan Veleba

„Bude tady chybět 300 až 400 tisíc tun obilí, které bude potřeba na spotřebu do lidské výživy. A to se bude muset buďto někde nakoupit v zahraničí, nebo se použije obilí, které tady je. Ale to bude nižší kvality.“

„My máme trošku smůlu jako češi, že většina sklizně, můžeme říci takových 75 procent, byla sklizena po těch velkých deštích. Takže nedosáhneme na ty špičkové ceny, o kterých se mluví na burzách. A jsme rádi, že prodáváme krmné obilí, za ceny nižší někde na hranici 3,7 až 4 tisíce,“ říká Jirovský.

Milovníci vína si připlatí

Problémy se nevyhnuly ani vinařům. Ti očekávají výrazný propad sklizně. Na vinicích je totiž podle odhadů o polovinu hroznů méně než obvykle. Podle tajemníka Svazu vinařů České republiky Martina Půčka tak především moravská vína zdraží až o deset procent.

Svatomartinské víno
Zdroj: ČT24/Národní vinařské centrum