Obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda stane před soudem

Praha - Obchodní ředitel elektrárenského gigantu ČEZ Alan Svoboda půjde opět před soud kvůli podezřelým obchodům s akciemi společnosti. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, když vyhověl stížnosti městského státního zastupitelství, které kritizovalo rozhodnutí městského soudu o vrácení případu k prošetření.

Podle městského soudu se nepodařilo Svobodovi trestný čin spolehlivě prokázat. Zastupitelství podle něj nedoložilo, kdy a na jakých účtech vlastně Svobodovy akcie ležely. Ve spisech prý také chybí zápisy z jednání představenstev a řídících výborů firmy, během nichž mohl obviněný manažer získat informaci o hospodaření firmy. Státní zastupitelství se však proti tomuto rozhodnutí odvolalo.     

Svoboda je podezřelý z toho, že při obchodování s akciemi ČEZ z jara 2005 zneužil vnitřní informace elektrárenské firmy. Zneužitím informací si podle policie při prodeji akcií vydělal 1,6 milionu korun. Svoboda ale popírá, že by se dopustil nezákonného jednání. Podezřelou operaci s akciemi údajně uskutečnil prostřednictvím obchodníka s cennými papíry. Podle jeho dřívějšího vyjádření šlo vyšetřovatelům pouze o precedens, který by se měl k soudu dostat i přesto, že není důkazně podložen. Chtějí prý vytvořit normu, jak vyšetřovat a soudit podobné případy.     

Podle manažera se případ týká nákupu 7500 akcií ČEZ v dubnu 2005. Těsně poté prý elektrárenská společnost zveřejnila čtvrtletní výsledky. Svoboda však údajně dalších 10 tisíc akcií pořídil až poté a prodal je v červnu. Manažer se ale hájí tím, že kdyby chtěl informace zneužít, musel by akcie prodat ihned po zveřejnění výsledků.     

Svoboda také tvrdil, že na informacích nevydělal 1,6 milionu korun, ale naopak v období do proniknutí zpráv o čtvrtletních výsledcích ČEZ na trh ztratil přes 40 tisíc korun a jeho ztráta se o několik dní později prohloubila na 200 tisíc korun. Všechny obchody s akciemi ČEZ prý nahlásil Komisi pro cenné papíry, která jeho transakce prověřovala.     

Poté co mu vyšetřovatelé sdělili obvinění, odstoupil Svoboda z představenstva firmy a po říjnové obžalobě rezignoval na svou funkci v řídícím výboru. Dále si však ponechal křeslo ředitele divize Obchod.     

Společnost ČEZ v reakci na Svobodův případ před třemi roky zpřísnila pravidla nákupu vlastních akcií tak, aby podobné nejasnosti nevznikaly. Vrcholoví manažeři nyní nemohou obchodovat s cennými papíry společnosti dva týdny před a den po zveřejnění citlivých kurzotvorných informací, jako jsou výsledky hospodaření.