Nové naleziště ropy by mohlo zrušit kubánské embargo

Havana - V kubánských vodách jen 160 kilometrů od pobřeží Floridy se našla rozsáhlá ložiska ropy. Pro „ostrov svobody“ to znamená naději na zrušení hospodářského embarga, které na něj USA uvalily již před téměř padesáti lety. Ropné naleziště se nachází zhruba 1000 metrů pod hladinou moře. Na těžbu v takové hloubce Kuba nemá potřebnou technologii. Kvůli embargu však zahraniční firmy nemohou začít s podrobným průzkumem.

Na těžbu ropy v nových nalezištích přitom čeká už několik kandidátů, jako například španělská firma Repsol, která má ke Kubě nejblíže jak jazykem, tak mentalitou, nebo brazilský Petrobras, jenž má po USA největší zkušenosti z průzkumem a těžbou v hlubokých mořích. „Pokud by zásoby ropy byly tak velké, že by se z Kuby mohl stát exportér, pak teprve by se stala pro USA zajímavou jako dovozce,“ řekl pro ČT24 geolog Juraj Franců z Americké asociace naftových geologů.

Na Kubě se v současnosti těží zhruba 60 tisíc barelů ropy denně, což představuje asi polovinu spotřeby. Zbytek Kuba dováží z Venezuely. Tamní ropa má ale vysoký obsah síry, ropa z nových nalezišť by podle průzkumů měla být kvalitnější. Pokud se tyto průzkumy potvrdí a zásoby ropy v ložiscích pokryjí zbytek spotřeby, mohla by Kuba začít ropu vyvážet. Údaje ale zatím pocházejí pouze od kubánské vlády, Američané data pro vlastní výpočty nemají.

Světadíl o kubánské ropě (zdroj: ČT24)

Ekologické katastrofy podobného rozsahu jako v Mexickém zálivu v loňském roce se podle Franců lidé obávat nemusí. „Dnes mají firmy mnohem větší strach z pronásledování světovými ekologickými organizacemi, takže probíhají daleko větší a pečlivější kontroly,“ řekl. Největší důvody proti těžbě ale nejsou ekologické. Projekt se zatím potýká spíše s nezájmem ze strany Spojených států. Podle Franců ale situace spěje k řešení, někteří kongresmani usilují o výjimku z embarga na naftové podnikání. To by pro Kubu znamenalo naději na řešení ekonomické situace, reformy a otevření se demokratickému světu.

Ekonomickou blokádu Kuby vyhlásily USA v roce 1962, což z ní dělá nejdéle trvající embargo v dějinách. Od té doby ho musí každoročně svým podpisem obnovit prezident. Pokud by letos na podzim k prodloužení embarga nedošlo, mohla by Kuba začít ropu vyvážet zhruba za pět let.