Nezaměstnaných absolventů v Česku přibývá

Praha – V Česku je v současnosti 32 tisíc nezaměstnaných čerstvých středoškoláků. Počet nezaměstnaných ještě zřejmě poroste, protože v září a říjnu se tradičně hlásí na úřady práce nová vlna studentů, kterým se po skončení školy nepodařilo práci sehnat. Nejhorší situace vládne ve stavebnictví. Vyplývá to z údajů Národního ústavu vzdělávání.

Úřady práce plní zejména studenti středních škol, kteří studium zakončili výučním listem. Sehnat pro dnešní středoškoláky zaměstnání například ve stavebnictví je kvůli utlumení stavebních aktivit v loňském roce prakticky nemožné. Nezaměstnaných v oboru je podle posledních statistik téměř 25 procent. Mezi vyučenými jsou na samém dně žebříčku zaměstnanosti rovněž studenti gastronomie, hotelnictví, potravinářství a textilního průmyslu. Práci jich po škole nemá nebo nemůže sehnat více než 20 procent.  

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Naopak nejlépe si letos na poli shánění práce stojí absolventi zdravotnických škol, kterých je nyní bez práce přibližně 8 procent. Při hledání zaměstnání si nemůžou stěžovat ani studenti technologických oborů nebo výpočetní techniky.

Absolventi učňovských škol mají málo praxe, protože český školský systém neodpovídá požadavkům firem a zaměstnavatelů, což má v důsledku negativní dopady na konkurenceschopnost celé České republiky. Úřady práce mluví o dnešní situaci jako o začarovaném kruhu. Absolventi vezmou jakoukoli práci, i mimo svůj obor, jenže tím paradoxně zabírají místa v jiném odvětví.

Jiří Hrdlička, ředitel Úřadu práce v Jihlavě:

„Když budu řemeslo umět dobře, můžu fungovat jako drobný živnostník a nemusím spoléhat na to, že mě někdo zaměstná. Mohu zaměstnat sám sebe.“