Nejlepší investoři v ČR: Honeywell, JOB AIR Painting a Atento

Praha - Společnosti, které se v roce 2009 rozhodly umístit svůj investiční projekt do České republiky nebo zde úspěšně provozovaly nemovitosti určené k podnikání, si dnes večer rozbraly prestižní tituly Investor roku 2009 a Podnikatelská nemovitost roku 2009. V soutěži Investor roku uspělo výzkumné a vývojové centrum společnosti Honeywell v Brně, středisko pro lakování letadel JOB AIR Painting v Ostravě a kontaktní centrum společnosti Atento v Brně. Mezi nejlepší nemovitosti, které loni nejvíce přispěly k rozvoji podikaní, porota zařadila projekt inkubátorů a vědeckotechnického parku Jihomoravského inovačního centra v Brně, CTPark Ostrava a průmyslovou zónu František z Horní Suché na Karvinsku.

Výsledky soutěže Investor roku

Největší inovační potenciál

1.místo: Honeywell, spol. s r.o.
2.místo: Meopta - optika, s.r.o.
3.místo: DYNTEC spol. s r.o.

Zpracovatelský průmysl

1.místo: JOB AIR Painting a.s.
2.místo: ŠKODA AUTO a.s.
3.místo: CCI Czech Republic s.r.o.

IT a strategické služby

1.místo: Atento ČR a.s.
2.místo: Asseco Solutions, a.s.
3.místo: Tieto Czech s.r.o.

O investorovi roku rozhodovala celková výše investice, kterou se v Česku rozhodl alokovat, ale také třeba počet pracovních míst, které svým vstupem vytvořil. Hodnotil se ale také inovativní potenciál. Ten má podle poroty největší společnost Honeywell.

Rozhovor s Jaroslavem Doležalem (zdroj: ČT24)

„Je to velice motivující,“ řekl ČT24 o ocenění ředitel společnosti Honeywell pro ČR Jaroslav Doležal. „My jsme sem přišli jako technologický investor. Hledali jsme kvalifikovanou technickou pracovní sílu i odpovídající univerzitní zázemí. To jsme zde našli a snažíme se je podporovat,“ dodal.

ČR láká investice s vysokou přidanou hodnotou

„ČR je dnes zemí pro vysokou přidanou hodnotu, pro náročné technologie, pro výzkum a vývoj. Dnešní ocenění tuto naši pozici jen podtrhují,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

ČR loni prostřednictvím CzechInvestu získala investice v hodnotě 17 miliard korun. „Mnohé z nich by v ČR nikdy nevznikly, kdyby tu nebyl dostatečný počet kvalitně připravených podnikatelských nemovitostí,“ upozornil generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

O výsledcích soutěže rozhodovala expertní komise složená ze zástupců ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu, ministerstva práce a sociálních věcí a zástupců předchozích vítězů soutěže.

V rámci soutěže se oceňoval také nejlepší subdodavatel. Tím experti zvolili společnost Agrostroj Pelhřimov, která uzavřela kontrakt na výrobu sekaček s japonskou firmou Chikusui Canycom. Nejlepším manažerem podnikatelské nemovitosti se stal Daniel Adamčík z Ostravy.