Nečas nabídl odborům ústupek, platové tabulky se měnit nebudou

Praha – Ani na dnešním jednání s odbory se premiérovi Petru Nečasovi nepodařilo odvrátit hrozbu stávky a odboráři zůstávají ve stávkové pohotovosti. Nečas jim přitom nabídl ústupek v podobě zachování současných tarifních tabulek pro příští rok. Proti původním záměrům vlády by se tak nezvýšil počet profesí, kde by při rozhodování o výši platu tolik nezáleželo na počtu odpracovaných let. Vláda však nadále trvá na desetiprocentním snižování objemu mzdových prostředků, s tím, že by si každý rezort určil, o kolik sníží počet zaměstnanců. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil ale dnešní návrh nepovažuje za vstřícný krok. Odbory se k němu oficiálně vyjádří až v pátek.

Nečasův návrh počítá i se vznikem zvláštní platové tabulky pro učitele a pedagogické pracovníky, na jejichž platy bude v příštím roce zhruba o dvě miliardy víc. „Současně by součástí toho kroku byl i slib vlády, že poté, co dojde v roce 2011 k redukci prostředků určených pro veřejný sektor, tak pro roky 2012, 2013 a 2014 by se již objem platových prostředků pro tento sektor nijak neredukoval,“ zdůraznil premiér.

Zavadil vládní ústupek nepovažuje za dostatečný. „Nadále se domníváme, že není nutné měnit systém odměňování v rozpočtové sféře. Pokud se týká minus deseti procent, je to na politické zodpovědnosti vlády, my jsme deklarovali, že s tím nemůžeme souhlasit,“ řekl předseda ČMKOS s tím, že oficiální postoj k návrhu uzavřou odbory po své páteční schůzi. S premiérem pak chtějí znovu jednat v příštím týdnu.

TK po jednání vlády s odbory (zdroj: ČT24)

Podle předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Aleny Vondrové je však dnešní nabídka formální a na podstatě vládních záměrů nic nemění. „Nikdo nemá garantované, jestli jeho tarif, který měl dosud, bude zachován, anebo se sníží,“ řekla Vondrová s tím, že ať už páteční jednání odborářů dopadne jakkoli, Odborový svaz státních orgánů a organizací na vládní návrh nepřistoupí.

Se zrušením číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou, která nyní činí násobek 3,4, počítá vládní návrh novely zákoníku práce. Zároveň ruší rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm, který je stanoven na násobek 1,5.