Na olympiádu v Pekingu je málo lístků, kdo doteď nenakoupil, má smůlu

Praha/Peking - Prodej vstupenek na olympiádu v Číně vázne, čeští fandové sportu, kteří by si chtěli dopředu zajistit lístky, mají smůlu. Pár tisíc lístků z oficiální distribuce je už dávno pryč, a tak budou muset vsadit na vlastní kreativitu.

Možná až 40 miliard dolarů bude stát čínská olympiáda, byla by tak zcela jistě nejnákladnější v historii. Bylo by to pětkrát tolik, než ta poslední v Aténách. Už teď je ale jasné, že ne vše funguje, jak by mělo. Váznou základní služby, např. internetový prodej lístků. K dispozici jich ještě během týdne bylo skoro milion a půl. Češi si na ně ale můžou nechat zajít chuť. 

Olympijské stránky nabízejí kromě čínštiny taky angličtinu. Čechům to ale k ničemu, zaregistrovat se na nich můžou stejně jenom Číňani. Na olympiádu se tak dostanou jen ti, kdo si koupili lístky už loni na jaře. A to taky ne všichni. „Poptávka byla víc jak 15 tisíc vstupenek, uspokojena byla jen ze 60 procent,“ uvádí marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha.

Ve skutečnosti se do Pekingu dostane asi jen tisícovka fanoušků z Česka. Zbylé lístky, tedy asi 8 tisíc, si mezi sebou rozdělí sponzoři, sportovci, jejich trenéři nebo příbuzní. Ani ti ale nejsou spokojení. Čeští skalní příznivci už si teď budou muset poradit sami. Buď prohledat neoficiální nabídky na internetu, zkusit štěstí až na místě, nebo se spolehnout na televizi. „Kdo nemá lístek, může koukat na sportovní vysílání České televize 48 hodin denně - to není vtip,“ říká šéf sportovní redakce Ota Černý.

S nákupem lístků mají problém i v místě her, online prodej už dvakrát zkolaboval a ani teď nefunguje. Jedinou jistotou je pro Číňany dlouhá fronta v pobočce státní banky.