Ministerstvo zemědělství připravuje „daň z vody“

Praha - Ministerstvo zemědělství chystá vodní daň. Vyšší poplatek za čerpání vody by nově měli zaplatit její velcí spotřebitelé: vodárny, průmyslové podniky a majitelé vodních elektráren. Daň zaplatí koncoví poplatníci a bude se tak jednat o další navýšení ceny vody – tu zvýší i připravovaná nová sazba DPH. Získané dvě miliardy korun chce resort Ivana Fuksy využít na financování protipovodňových bariér. Informaci přinesly Lidové noviny.

Plán na poplatek za čerpání vody obsahuje ministerská koncepce vodohospodářské politiky na roky 2011 až 2015. Návrh se objeví na programu vlády během jara, uvedla mluvčí vlády Tereza Dvořáčková.

Navýšení poplatku bude mít dopad na ceny vody hlavně ve městech zásobovaných z podzemních zdrojů. Méně postihne navýšení poplatků města, jejichž vodárny využívají povrchovou vodu. To je mj. příklad hlavního města, které napájí voda z nádrže Želivky.

Vodárny: A co studna?

Plán ministerstva se vodárenským společnostem nelíbí. Upozorňují na to, že přispění do povodňového fondu se nijak nedotkne lidí, kteří mají vlastní studnu. Skepticky se na koncepci vodohospodářské politiky dívají i vodní elektrárny. Pokud totiž návrh ministerstva projde, jejich majitelé přijdou o tři až pět procent ze státem garantované výkupní ceny elektřiny.

„Domnívám se, že takový požadavek je nejen nesystémový, ale i protiústavní, když by mělo být zákonem přikázáno sanovat další podnikatelský subjekt,“ uvedl předseda Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů Jiří Vrba. Státní podniky spravující jednotlivá povodí přitom získávají peníze od provozovatelů vodních elektráren již dnes.

Hnutí Duha: Ministerstvo řeší vyřešené

Záměr ministerstva kritizují jak kolegové z pravice, tak ekologové. Podle prvních opět komplikuje daňovou soustavu, podle druhých řeší něco, co je již vyřešeno. „Místo toho, aby se daňová soustava zjednodušovala, ji někteří chytráci chtějí zaplevelovat dalšími ekonomickými nesmysly,“ konstatoval děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha pak soudí, že projekty, které zadržují vodu, už úspěšně dělá Státní fond životního prostředí.