Mimořádná valná hromada Sazky bude do měsíce

Praha – Návrh na svolání mimořádné valné hromady největší tuzemské loterijní společnosti Sazka už je podán. Postaral se o to Český olympijský výbor (ČOV) spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR. Akcionáři si od mimořádné schůze slibují změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení loterijní společnosti a odvolání předsedy představenstva Sazky Aleše Hušáka ze všech funkcí. Sazka nyní bude muset valnou hromadu svolat do třiceti dní.

ČOV: Za Sazku má jednat více lidí

Změna stanov je podle ČOV nutná k případnému vstupu investora. V současnosti stanovy určují, že akcionářem Sazky mohou být jen občanská sdružení působící v oblasti sportu a tělovýchovy. „Důvodem je otevření akcionářské struktury strategickému partnerovi, které může vložit do Sazky potřebné prostředky ve formě zvýšení základního kapitálu pro odvrácení závažných rizik vyplývajících z neuvážené investiční činnosti Sazky,“ stojí ve zprávě.

Ve stanovách by také podle olympijského výboru nemělo chybět ustanovení, podle kterého nemůže být současný nebo bývalý člen představenstva společnosti generálním ředitelem Sazky. Nově by Sazku také měli zastupovat dva a více členů představenstva. Důvodem návrhu má být vytvoření pojistek proti možnému zneužití postavení jediné osoby.

Svazy, které návrh podaly, navíc tvrdí, že jsou akcionářům Sazky poskytovány zkreslené informace o stavu majetku a závazků společnosti. V účetnictví společnosti jsou podle nich zahrnuty nejspíš nedobytné pohledávky za Občanským sdružením Zelený ostrov ve výši asi 1,734 miliardy korun a za společností Bestsport ve výši zhruba 5,8 miliardy korun. Majetek tak závazky společnosti přesahují o několik miliard korun, a společnost je tedy předlužená.