MF: V roce 2015 by měla ekonomika růst o téměř tři procenta

Praha - Po letošním mírném růstu ekonomiky by následně mělo české hospodářství oživovat a v roce 2015 by mělo růst o 2,8 procenta. Alespoň s tím počítá aktualizovaná verze Konvergenčního programu, který vláda koncem dubna předloží Evropské komisi. Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech.

Letos by měl HDP růst o 0,2 procenta a v příštím roce o 1,3 procenta. Úsporná opatření vlády, pokud budou schválena, by přitom měla podle ministerstva financí v letošním roce omezit výkon ekonomiky o 0,2 až 0,4 procentního bodu a v roce 2013 o 0,1 až 0,3 procentního bodu. V roce 2014 pak ekonomika stoupne o 2,2 procenta.  

Vláda v programu rovněž zlepšila vývoj deficitu veřejných financí v letošním roce, a to z dříve odhadovaných 3,5 procenta HDP na tři procenta. V roce 2013 by měl deficit klesnout na 2,9 procenta, v roce 2014 na 1,9 procenta a v roce 2015 na 0,9 procenta. Dnes ovšem v otázkách Václava Moravce náměstek ministra financí pro státní rozpočet Ladislav Minčič připustil, že deficit může být vyšší než tři procenta HDP. „Budeme velmi rádi, pokud bude jen tři procenta,“ uvedl. 

Vývoj je podle Kalouskova úřadu podmíněn schválením úsporných opatření, bez kterých by deficit v následujících letech mohl stoupnout až nad šest procent. Pro přijetí eura je nutné mít deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP. „Konsolidační snaha v celém horizontu programu může být rovněž nepříznivě ovlivněna neproplacením části peněžních prostředků z některých pozastavených operačních programů,“ dodalo ministerstvo.  

Státní dluh stoupne na 44 procent HDP

Ministerstvo v aktualizované verzi konvergenčního programu zhoršilo i vývoj vládního dluhu. Jeho podíl na hrubém domácím produktu letos stoupne na 44 procent z loňských 41,2 procenta. Vrcholu by měl dluh dosáhnout v roce 2013, a to 45,1 procenta HDP. Následně by měl klesat na 43,4 procenta v roce 2015. „Vláda v úsporném balíčku usiluje o snížení deficitu veřejných financí, a to je jednou z nejefektivnějších cest, jak se vyhnout problémům, které mají ve Španělsku. Ale je nezbytné pokračovat. Ambicí je v mít v roce 2016 vyrovnané veřejné finance,“ dodal Minčič.

Plánované zvýšení daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent by mělo v příštím roce zvýšit inflaci o 0,7 procentního bodu na 2,3 procenta. „V roce 2016 a dále by pak měly být obě sazby unifikovány na již schválených 17,5 procenta,“ upozornil Konvergenční program.