Maďarsko se nakonec Bruselu a MMF bude muset podřídit

Budapešť - Maďarsko musí být připraveno přijmout některé požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) na změnu nedávno schválených zákonů, řekl dnes šéf parlamentní frakce vládnoucí strany Fidesz János Lázár. Maďarská vláda dala najevo, že chce sjednat dohodu o pomoci co nejdříve, finanční trhy ale mají obavy z neúspěchu, což sráží maďarská aktiva prudce dolů.

„V některých případech dojdeme ke shodě, v některých případech nikoli,“ komentoval Lázár změny legislativy. Podle Lázára bude Maďarsko ochotno akceptovat jen takové změny, které budou v jeho vlastním zájmu. „Servilní chování, které charakterizovalo předešlé vlády, není nutné, protože příjmy a výdaje této země jsou zhruba v rovnováze,“ dodal Lázár s odkazem na snižování maďarského rozpočtového deficitu. 

Vláda chce dosáhnout dohody s fondem co nejdříve, uvedl ministr národního rozvoje Tamás Fellegi, který s MMF vyjednává. Jsme si vědomi vážnosti situace, zejména s ohledem na propad kurzu forintu, který nepříznivě ovlivňuje vývoj zahraničního dluhu.

Analytici: Dohoda se jen tak nezdaří, rating Maďarska nejspíš zase klesne

„I když (maďarská) vláda zůstává optimistická, nezdá se, že rozpory mezi Budapeští a mezinárodní komunitou by teď bylo možné překonat,“ míní analytici Commerzbank.

„Je jasné, že (agentura) Fitch Ratings už se svým ratingem BBB minus nebude dlouho jen tak nečinně koukat, když je kolem jednání s MMF taková nejistota,“ varuje Timothy Ash z Royal Bank of Scotland.

EU a MMF se nelíbí maďarské zákony

Maďarsko začalo na podzim jednat o finanční podpoře s EU a MMF, minulý měsíc se však jednání kvůli nesouhlasu s maďarskými kontroverzními zákony zastavila. Bruselu vadí zákon o centrální bance, který je v rozporu s evropskou legislativou a podkopává nezávislost instituce. Maďarská vláda však poukazuje na to, že změny v centrální bance nastolují pouze takový stav, který existuje v řadě jiných zemí EU. Platí to i o nejkritizovanější změně, která předpokládá, že pod centrální banku přejde úřad pro dohled nad finančním sektorem.

Mezinárodní instituce a investoři ale už politiku vlády strany Fidesz kritizují déle. Vláda znárodnila soukromé penzijní fondy, uvalila zvláštní daň na banky a podkopala nezávislost médií a ústavního soudu. Obavy z toho, že se Budapešť nebude schopna dohodnout na finanční podpoře, vedly v minulých dnech k propadu maďarského forintu a dnes jeho kurz k euru spadl na nové rekordní minimum 322,95 HUF/EUR. Po vyjádření Fellegiho forint oživil na 321,55 HUF. Kurz však zůstal velmi rozkolísaný. Analytici z londýnské City proto maďarské centrální bance vzkazují, aby proti oslabení forintu co nejdříve intervenovala. Banka podle nich musí bezodkladně a velmi výrazně zvýšit základní úrokové sazby.

Problémy Maďarska tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Výnosy vládních dluhopisů vzrostly o více než polovinu procentního bodu a výnos desetileté obligace se dostal na 11,25 procenta. Ceny pojištění proti státnímu bankrotu Maďarska dopoledne dál rostly na nové rekordy. Dnešní aukci 12měsíčních pokladničních poukázek úřad pro správu dluhu (AKK) snížil o deset miliard na 35 miliard forintů (2,8 miliardy korun). Průměrný výnos v aukci vzrostl na 9,96 procenta proti 7,91 procenta v aukci před dvěma týdny. AKK snížení emise odůvodnil velkým rozpětím nabízených výnosů a dodal, že bude v aukcích dluhopisů pokračovat podle plánu.

Jiří Tyleček, analytik X-Trade Brokers

„Portugalsko nebo Řecko nebo Irsko - pokud výnosy z jejich dluhopisů překročily sedm procent, tak už se zdála pomoc neodvratná.“

Maďarsko může zachránit jen MMF

Analytici se domnívají, že rýsující se krizi může Maďarsko zažehnat buď dohodou s MMF, nebo razantní intervencí centrální banky, která je ovšem nyní nápadně pasivní. Vláda, která banku kritizuje za to, že nepodporuje ekonomiku svými nástroji, poukazuje na to, že za krize roku 2008, kdy vládli socialisté, nakupovala banka na trhu dluhopisy a hypoteční cenné papíry. „Vládní ekonomická politika natolik zúžila možnost manévrování, že nebudou mít jinou možnost než podepsat dohodu s MMF a EU,“ uvedl analytik ústavu Political Capital Péter Krekó. Maďarsko zatěžuje zejména vysoký zahraniční dluh, ze kterého musí v letošním roce splatit 16,5 miliardy dolarů (334 miliard korun).

Dohoda s MMF je prioritou

Dohoda s MMF o záložním úvěru je pro Maďarsko prioritou, shodli se na
schůzce s maďarským premiérem ekonomičtí ministři a šéf centrální banky.