Levnější potraviny zbrzdily inflaci

Spotřebitelské ceny v tuzemských obchodech na začátku prázdnin klesly, a to oproti červnu o 0,1 procenta. Inflace tak v červenci meziročně zpomalila na 0,5 procenta a byla tedy o 0,3 procentního bodu nižší než v červnu. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejvíc zlevnily nealkoholické nápoje a potraviny - mezi nimi hlavně sezónní zelenina. Snížily se ale i ceny oděvů a obuvi.

Důvodem, proč inflace meziročně zpomalila, je podle statistiků hlavně vývoj cen potravin a nealkoholických nápojů. Letos v červenci byly totiž o jedno procento levnější než před rokem ve stejnou dobu. Prohloubil se i meziroční cenový pokles pohonných hmot, které v červenci stály o 10,8 procenta méně než loni.

„Vyplývá to ze sezonního poklesu cen zeleniny a sezonního zlevňování oděvů a obuvi. Nicméně k tomu se přidaly i poklesy cen některých jiných potravin a naopak rekreace, které zdražují, tak sice zdražovaly, ale nebyly schopny to v tom červenci převážit – proto vidíme mírný cenový pokles," vysvětlil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

  • Meziměsíčně výrazně zlevnila zelenina - o 9,8 procenta, přičemž ceny brambor klesly v červenci oproti červnu dokonce o 25 procent. Ceny plodové zeleniny se snížily o 11,3 procenta, ovoce bylo oproti červnu levnější o 3,8 procenta, maso o 1,1 procenta, běžné pečivo o 3,2 procenta. Oděvy bylo možné v červenci pořídit o 3,0 procenta levněji než v červnu a obuv byla o 3,2 procenta levnější.
  • Meziměsíčně se zvýšily sezónní ceny dovolených s komplexními službami - o 12,8 procenta. O 1,8 procenta vzrostly ceny lihovin, víno zdražilo o 1,6 procenta. Oproti červnu velmi mírně - o 0,1 procenta - podražily pohonné hmoty. Z potravin vzrostly zejména ceny chleba - o 1,3 procenta, těstoviny zdražily o 2,6 procenta.

„I když spotřebitelská poptávka sílí, růst spotřebitelských cen zůstává utlumený. Inflace byla v červenci o jednu desetinu pod odhadem trhu a dvě desetiny pod odhadem centrální banky,“ komentovala data hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Potraviny podle ní zlevnily v zásadě díky sezonním vlivům a do pohonných hmot opět začíná promlouvat levnější ropa. Ačkoli se ekonomika začíná blížit potenciálu, dvouprocentní inflace není v dohledné době pravděpodobná, podotkla.

Analytici zpomalení meziroční inflace na 0,5 procenta očekávali a upozorňovali, že důvodem je vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy rostly ceny energií.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč odhaduje, že se padající ceny ropy budou i nadále promítat do cen pohonných hmot a levná nafta a benzín je pro spotřebitele dobrou zprávou. Jinými slovy, Česká národní banka si nebude dělat těžkou hlavu ze skutečnosti, že levnější ropa tlačí inflaci směrem dolů. „Nižší ceny pohonných hmot totiž vedou k růstu domácí poptávky, na českou ekonomiku mají příznivý vliv a pokles cen ropy bychom proto neměli vnímat coby deflačního strašáka,“ dodal Jáč.

Ceny některých dalších komodit ale rostly meziročně pomaleji než o měsíc dřív. Zemní plyn zdražil o 1,7 procenta, zatímco v červnu činil meziroční růst 4,5 procenta. Zpomalil také růst cen piva, a to na 1,3 procenta z 3,3 procenta v červnu.

Před rokem bylo dráž

Zelenina v červenci meziročně zlevnila o 2,7 procenta. Ceny běžného pečiva meziročně klesly o 3,6 procenta, mouky o 2,1 procenta, masa o 3,4 procenta a například mléka o 14,7 procenta.

Na zvyšování meziroční cenové hladiny naopak tlačily hlavně alkoholické nápoje a tabák, kde ceny tabákových výrobků vzrostly v červenci za rok o 8,6 procenta. Ceny vodného meziročně stouply o 3,4 procenta, stočného o 2,8 procenta, čistého nájemného o půl procenta a tepla o 2,3 procenta. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny obuvi o 9,8 procenta, ceny oděvů se meziročně nezměnily.

Pokud bude sucho pokračovat, uvidíme ve střední Evropě zásadní pokles výnosů v zemědělství, což přinese zdražení potravin. To bude tlačit inflaci nahoru.
Vladimír Pikora
hlavní ekonom Next Finance

Je to poprvé od prosince 2014, kdy meziroční inflace zpomalila, od prosince do února zůstávala na 0,1 procenta, v březnu stoupla meziročně na 0,2 procenta, v dubnu na 0,5 procenta, v květnu na 0,7 a v červnu byla meziroční inflace 0,8 procenta.