Kvůli platům státních zaměstnanců budeme stávkovat, vzkázali odboráři

Praha – Odbory vyhlásí stávku kvůli změnám v platech státních zaměstnanců, které chystá vláda. Její přesné datum a podobu určí krizový štáb. Oznámil to dnes předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Odboráři chtějí, aby vláda nerozšiřovala okruh zaměstnanců, u kterých je možné tzv. pásmové odměňování, vadí jim ale i celkové snižování objemu prostředků na platy o deset procent.

„Stávkou chceme dát jasně najevo, že v případě dalších změn, které budou následovat, budeme připraveni postavit se do určitého odporu,“ řekl Zavadil na dnešní tiskové konferenci. „Bude tady důchodová reforma, zdravotnická reforma, daňová reforma a domníváme se, že všechny tyto věci nepůjdou za tím, že by se vláda chovala rozpočtově odpovědně, ale za tím, že to odnesou obyčejní lidé,“ dodal.

Díky tzv. pásmovému odměňování by bylo možné určit tarifní plat bez ohledu na počet odpracovaných let. Nyní se podobný princip uplatňuje například ve zdravotnictví či u uměleckých profesí. Odbory ale tvrdí, že kvůli této změně by se platové tabulky jen těžko uplatňovaly, i když by zůstaly zachované.

Už v pondělí předaly odbory premiéru Petru Nečasovi vlastní pozměňovací návrh chystané novely zákoníku práce. Ten počítá se zachováním platového rozpětí mezi první a 16. platovou třídou a mezi prvním a 12. platovým stupněm, beze změny by měly zůstat stávající podmínky pro pásmové odměňování a zvláštním zákonem by měly být stanoveny platové tarify pedagogických pracovníků.

Nečas se k němu má oficiálně vyjádřit do středy. „Pokud by došlo k tomu, že by byl náš pozměňovací návrh přijat, tak se teprve poradíme, zda se stávka spustí, nebo ne. Pokud to nedopadne, tak stávka bude,“ řekl Zavadil.

Stávka by podle Zavadila mohla trvat od dvou hodin do jednoho dne. „Kdybych měl říct svůj názor, tak by se to mělo zavřít aspoň na dva dny,“ dodal. O termínu stávky, které by se mohlo údajně zúčastnit kolem 600 tisíc lidí, se rozhodne příští týden. Demonstrací by ji měli podle odborářů podpořit i policisté a hasiči.

Na straně odborů jsou již tradičně sociální demokraté. „My nesouhlasíme s tím, aby vláda rozbila systém platových tarifů ve veřejném sektoru,“ říká úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka.

Vláda odborům neustoupí

Novela zákoníku práce, která mění způsob odměňování státních zaměstnanců, je součástí úsporného balíku ministerstva práce a sociálních věcí. Dnes jej zřejmě bude projednávat sněmovna. Vláda by přitom mohla pozměňovací návrh odborů do zákona zahrnout.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí:

„Odbory nepřistoupily na žádné výzvy o konkrétním jednání, o konkrétních paragrafech, to znamená, že v tuto chvíli je předložen balík úsporných opatření a v rámci něho i změna zákoníku práce, která umožňuje vládě ve svém nařízení určit okruh zaměstnanců, kde se striktně nepoužijí platové automatické postupy jenom podle odpracovaných let.“

Nečas i ministr práce Jaromír Drábek se už ale nechali slyšet, že nemají v plánu na požadavky odborů přistupovat. „Předpokládám, že v tuto chvíli nemáme důvod od toho plánu ustupovat,“ řekl novinářům Drábek. Odbory se podle něj už poněkolikáté postavily k jednání nekonstruktivně.

Drábek trvá na tom, že pásmové odměňování je nutné rozšířit. „Je to jeden z kroků, jak zefektivnit chod státní správy, protože ten povinný automatismus, kdy musíme zvyšovat plat někomu jen proto, že má formálně započitatelnou odpracovanou dobu, to si myslím, že je systém, který není nadále v tom rozsahu, který je dnes používán, udržitelný,“ řekl.

Policisté protestovali proti rozpočtovým škrtům.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK