Krize způsobila škody za tři a půl bilionu dolarů

Istanbul – Kvůli ekonomické krizi odepíší banky a další finanční instituce po celém světě mezi lety 2007 až 2010 dohromady 3,4 bilionu dolarů, tedy zhruba 59 bilionů korun. Ve zprávě o globální finanční stabilitě to tvrdí Mezinárodní měnový fond. Ačkoli se podle něj díky intervencím některých států začíná hospodářství zotavovat, stále hrozí velké riziko dalšího propadu. Rozbuškou by přitom mohly být právě astronomické ztráty bank.

Aktualizovaná zpráva, kterou měnový fond vydal při výročním zasedání v tureckém Istanbulu, je optimističtější než její poslední verze z dubna tohoto roku. Ta počítala dokonce se čtyřbilionovými ztrátami. Dodatečných 600 miliard dolarů „k dobru“ odráží oživení akciových trhů a také nová metodologie pro počítání odpisů.

Banky se hned tak nezotaví

MMF ve zprávě upozornil, že přes přetrvávající pozitivní očekávání finanční instituce nadále čelí třem zásadním problémům. Prvním z nich je nutnost obnovit kapitál, druhým zvýšit zisky a třetím důležitým úkolem je ukončit závislost na pomoci vlád.

Odpisy aktiv se ve finančních institucích sice začínají snižovat, nicméně dál se zhoršuje kvalita úvěrů a dá se předpokládat, že se nějaký čas ještě bude zhoršovat. To znamená, že ztráty z úvěrů se v nejbližších letech ještě zvýší.

Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu se zpravidla dva roky po sobě konají v ústředí MMF a Světové banky ve Washingtonu, každý třetí rok se ale svolávají do některé z členských zemí. Poslední tři zasedání mimo Washington byla v Singapuru (2006), Dubaji (2003) a Praze (2000).