Klaus: Celou Evropu brzdí „více sociální než tržní“ hospodářství

Praha - Tuzemská ekonomika je podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera na dně. Čísla za letošní třetí čtvrtletí ukázala, že hrubý domácí produkt se oproti předchozímu kvartálu propadl o půl procenta. V předchozím druhém čtvrtletí HDP naopak po několikaměsíčním propadu vzrostl a vyvolal mírný optimismus. Stejně nejisté jsou také ekonomické perspektivy celé Evropy. „Ekonomické perspektivy nejsou dobré a radostné. Evropský ekonomický a sociální systém je brzdou, která evropskou ekonomiku zpomaluje a způsobuje ji relativní zaostávání,“ prohlásil dnes Václav Klaus na konferenci, kterou pořádala Vysoká škola finanční a správní.

Ekonomika se teď snadno může vrátit do recese. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v letošním 3. čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta. V předchozím druhém čtvrtletí HDP ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl o 0,6 procenta a česká ekonomika se dostala z nejdelší recese, během níž šest čtvrtletí klesala.

"Když se podíváme na posledních osm kvartálů, tak pouze v jediném byla česká ekonomika mírně nad nulou. Řekl bych, že to není opětovný návrat do recese, v recesi stále jsme," řekl dříve pro ČT ekonom a člen NERVu Petr Zahradník.

„Ekonomické perspektivy celé Evropy nejsou dobré a radostné. Evropský ekonomický a sociální systém je brzdou, která evropskou ekonomiku zpomaluje a způsobuje ji relativní zaostávání. Hospodářství je více sociální než tržní. K tomu přispívá i model evropského integračního procesu. Společným efektem jsou dnešní ekonomické výsledky Evropy,“ vysvětlil Václav Klaus.

Klaus: Bankéři už prostě chtěli něco udělat

„Hlavní chybou je to, že ta akce nebyla potřebná. Byla to podle mě svévolná akce kvůli tomu, že centrální bankéři měli pocit, že jsou pasivní a 'neakční'. Hlavním motivem proto bylo 'vstoupit do hry'. Bankéři už prostě chtěli něco udělat,“ doplnil Klaus.

Na čelní představitele České národní banky (ČNB) navíc míří trestní oznámení kvůli nedávnému rozhodnutí bankéřů oslabit českou měnu. Podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství a protikorupční policii dnes podalo občanské sdružení Právníci radící občanům, v jehož čele je právník v důchodu Josef Hörl.

Nedávný krok České národní banky sice oslabil korunu, ale i tak Česko čeká příští rok nejmenší zdražování za posledních pět let - alespoň podle současných odhadů centrální banky. slabá koruna nedá domácím výrobcům a poskytovatelům služeb důvody ke zdražování.

Intervence dle deníku E15:

Eura za 200 miliard korun koupila Česká národní banka předminulý týden při oslabování kurzu koruny. Intenzivně investovala celkem tři dny, aby se kurz ustálil na 27 korunách za euro. Intervence byla podle odborníků zhruba o polovinu masivnější než ta z roku 2002. Devizové rezervy centrální banky narostly víc než o pětinu.